Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemele de natură psihologică pe care le putem căpăta de pe urma izolării îndelungate, explicate de un psiholog

https://ozdorovchyyklub.icu/
frica de atingere

Măsurile de restrângere ale mai multor drepturi între care şi cel de liberă cirlculaţie combinate cu realitatea medicală actuală pot genera o serie de devieri comportamentale previzibile spun specialiştii, potrivit Digi24.

Astfel, psihoterapeutul Laura Ştefan arată concret ce astfel de devieri ar putea capta oamenii atunci când stau izolaţi pe perioade nefireşti de timp.

“Spre exemplu - o persoană activă, implicată profesional prin contact direct cu alte persoane, cu un regim de viață sănătos (care presupune mișcare fizică zilnică prin practicarea unui sport sau diverse execrciții pentru sănătatea oaselor și a musculaturii), cu o bună gestionare a timpului liber pe care îl dedică ieșitului din oraș sau din țară, poatre trece cu ușurință de la starea de echilibru la o stare de dezechilibru fizic și psihic. Aceste dezechilibre se pot manifesta de la simple tensiuni, stări de stres controlat, agitație, la tulburări de comportament cum ar fi: anxietate, atacuri de panică, depresie.

Citește și: Managerul Ambulanței București, DATE SURPRIZĂ în a doua zi de Paști: ce s-a întâmplat cu apelurile la 112

O persoană sedentară, obișnuită cu lipsa de activitate și izolarea, va continua să își trăiască viața ca și pînă acum, însă din cauza intoxicării mass media cu diverse știri confuze sau pesimiste, va putea dezvolta diverse frici transformate în fobii, episoade psihotice sau diverse abuzuri de alimente", arată Ştefan.

Concret, arată aceasta în ambele cazuri, pot apărea comportamentele obsesiv-compulsive (spălatul excesiv pe mâini, dezinfectarea suprafețelor); respingerea socială (refuzul de a atinge o altă persoană sau de a fi atins/ă de o altă persoană; amânarea sau refuzarea vizitelor rudelor sau prietenilor ori invers, refuzul de a merge în vizită); certuri între parteneri sau membrii familiei care nu au la bază neapărat o cauză reală, bine definită; abuzul de alcool, medicamente, diverse substanțe care pot duce la diverse forme de violență îndreptată către propria persoană sau către persoanele din anturaj”.

Indiferent de preferințele sociale ale oamenilor, experții sunt de acord că ar putea exista un impact de lungă durată pentru noi toți, deoarece suntem forțați să ne confruntăm cu bariere pe care mulți dintre noi nu le-am mai întâlnit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.