Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROBLEME în Elveția: Pică viitorul acord cu Uniunea Europeană?

Elvetia

Guvernul elveţian intenţionează să trimită anul viitor parlamentului un nou proiect de tratat cu Uniunea Europeană, care să înlocuiască actualul set de înţelegeri cu blocul comunitar şi să reglementeze problema imigraţiei, pe care autorităţile de la Berna doresc să o menţină sub control, un rol important jucând şi presiunea extremei-drepte, relatează marţi agenţia Reuters.

Elveţienii au fost în mod tradiţional reticenţi cu cedarea de atribuţii către instituţiile europene, ei fiind foarte ataşaţi statutului istoric al Elveţiei de ţară neutră, iar imigraţia comunitară tot mai numeroasă a provocat temeri legate de păstrarea identităţii şi a suveranităţii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Noua MODĂ PORNO printre tinere: Cum au ajuns să se machieze / FOTO

Deşi nu este membră a UE, Elveţia are acces la piaţa unică europeană în virtutea acordurilor încheiate cu statele blocului comunitar. Pentru menţinerea acestui acces, Comisia Europeană solicită garantarea accesului lucrătorilor comunitari pe piaţa elveţiană a muncii. Însă alegătorii elveţieni au votat la un referendum în anul 2014 pentru instituirea unor cote pentru lucrătorii imigranţi. Conform legislaţiei elveţiene, guvernul de la Berna are la dispoziţie maxim trei ani pentru a implementa ceea ce s-a decis la referendum, termen care expiră pe 9 februarie 2017.

Parlamentul de la Berna va examina luna viitoare un pachet legislativ menit să limiteze imigraţia dinspre statele UE prin adoptarea unor prevederi care să privilegieze angajarea forţei de muncă locale, dar fără stabilirea unor cote. Executivul elveţian a recurs la această abordare pentru a împăca atât verdictul referendumului, cât şi exigenţele europene, însă Comisia Europeană nu agreează această soluţie şi invocă riscul unei discriminări a cetăţenilor comunitari.

Citește și: SCANDAL în învățământ: Două ELEVE s-au rupt în BĂTAIE / VIDEO ȘOCANT

Această atitudine intransigentă a executivului comunitar este motivată şi de contextul Brexitului, întrucât Marea Britanie doreşte la rândul ei ca odată cu ieşirea din UE să restrângă imigraţia.

Executivul de la Berna şi-a fixat printre priorităţile legislative pentru anul viitor un nou tratat cu UE, dar căruia i se împotriveşte Partidul Poporului Elveţian (SVP - dreapta naţionalistă), care este cea mai mare formaţiune din legislativul federal.

Citește și: Un celebru personaj trage semnalul de ALARMĂ: 'Alegerile vor fi FRAUDATE. Toate au fost'

Conform unui comunicat emis de guvern, 'un asemenea acord va permite menţinerea şi eficientizarea actualelor acorduri privind accesul pe pieţe, precum şi aprofundarea înţelegerilor bilaterale şi încheierea de noi acorduri de cooperare între Elveţia şi UE', un exemplu al unor astfel de acorduri fiind cele care ţin de serviciile financiare.

Pe de altă parte, executivul elveţian are în vedere să revizuiască anul viitor şi contribuţia Elveţiei la bugetul Uniunii Europene, contribuţie pe care o achită în cadrul înţelegerii ce permite accesul companiilor elveţiene pe piaţa europeană.

Citește și: Britney Spears s-a DEZLĂNȚUIT: Cum arată și ce face într-un clip / VIDEO HOT

Totuşi, ministrul de externe elveţian, Didier Burkhalter, a admis că obţinerea în acest moment a unui nou cadru legislativ care să reglementeze relaţiile cu UE este practic imposibilă. În plus, SVP doreşte ca noul tratat cu UE să fie supus votului la un referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.