Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme în relaţia dintre România şi Comisia de la Veneţia: Condiţia care este pe cale să fie încălcată (surse)

comisia venetia comisie

Relaţia dintre România şi Comisia de la Veneţia este în impas. Preşedintele Gianni Buquicchio a dat deja un semnal pe această temă, însă relaţia este pe cale să se strice total, dacă nu va fi respectată o recomandare transmisă pe căi neoficiale.

Surse politice, diplomatice şi juridice au relatat, pentru STIRIPESURSE.RO, că oficialii Comisiei de la Veneţia au transmis pe căi neoficiale autorităţilor din România să aştepte opinia preliminară a organului consultativ al Consiliului Europei pe tema legilor justiţiei. Aceasta este considerată o condiţie minimă pentru păstrarea credibilităţii.

Vezi şi: Știai ce efect are cafeaua asupra ficatului? Care sunt aliații unui ficat sănătos

Judecătorii constituţionali nu ţinut cont de solicitările anterioare ale preşedintelui de a amâna pronunţarea pe legile justiţiei până la avizul Comisiei de la Veneţia. Începând de azi, după decizia CCR pe legea 304/2004, peşedintele are la dispoziţie 10 zile pentru a promulga legea, ceea ce ar putea însemna că modificările intră în vigoare înainte de sosirea opiniei preliminare a Comisiei de la Veneţia.

Problema în ceea ce priveşte nerespectarea unei recomandări informale o reprezintă posibilele consecinţe asupra rapoartelor viitoare. Cum la nivel internaţional se lucrează la nivel de percepţie, dincolo de argumente tehnice, eventuale critici dure ale Comisiei de la Veneţia ar atrage şi alte luări de poziţie similare. Un prim semnal negativ a venit şi în chestiunea Codului Penal. Secretarul general al Consiliului Europei cere României să aștepte opinia Comisiei de la Veneția înainte de a schimba legea.

Președintele Comisiei de la Veneția a dezvăluit că instituția pe care o reprezintă lucrează la o opinie preliminară privind situația legilor justiției din România, care va fi emisă la sfârșitul lunii iulie. Aceasta va viza statutul judecătorilor, organizarea justiției și CSM-ul.

„Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie președintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: domnul Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis. Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”, declara Gianni Buquicchio, la finalul lunii iulie, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vezi şi: Copiii cu părinți fumători au o mare problemă: Afecțiunea la care sunt expuși .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.