Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROBLEME pentru Macron: WikiLeaks a publicat zeci de mii de email-uri

Macron, hackeri

WikiLeaks a anunţat luni că a publicat o arhivă de peste 21.000 de e-mailuri asociate cu figuri cheie în campania electorală a preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Datele furate au apărut iniţial pe internet în mai, în ajunul cursei prezidenţiale franceze între Macron şi adversara sa de extremă-dreaptă Marine Le Pen, într-o aparentă încercare de a submina încrederea alegătorilor.

Vezi și: DOCUMENT: Cum arată Ordonanța prin care se schimbă pensiile speciale

În câteva ore de la scurgerea datelor, echipa lui Macron a declarat că a fost ţinta unei "operaţiuni masive şi coordonate" de hacking. 

Informaţiile făcute publice au venit prea târziu în campanie pentru a avea vreo influenţă directă asupra alegerilor, în parte după ce Comisia electorală a ţării a avertizat că este o infracţiune republicarea oricărui detaliu din e-mailuri înainte de vot. 

De atunci, ziarele franceze au afirmat în legătură cu aceste documente că nu au găsit nimic în ele scandalos. Transformând această scurgere de informaţii într-o bază de date, WikiLeaks a făcut documentele uşor de căutat pentru oricine cu un browser web.

Vezi și: Meleșeanu acuză o PROVOCARE: Răspuns pentru vicepremierul Rusiei, interzis în UE

Atacul cibernetic a fost comparat cu campania pentru alegerile din 2016 în Statele Unite, în timpul căreia, potrivit agenţiilor de informaţii americane, Rusia a intervenit în beneficiul preşedintelui Donald Trump. Rusia neagă amestecul în alegerile din SUA. 

Echipa lui Macron a acuzat de asemenea interese ruseşti pentru încercări anterioare de a interfera cu campania sa. Kremlinul 
a negat că a fost în spatele unor astfel de atacuri. 

În acel moment, WikiLeaks nu a publicat în sine documentele Macron, dar a declarat că va face asta acum după ce a încercat să verifice autenticitatea adreselor de e-mail.

Vezi şi: REVOLTĂ în PSD: oamenii lui Grindeanu se iau la trântă cu întreg partidul

WikiLeaks nu a spus cum au fost obţinute e-mailurile. În comunicatul său pe site, WikiLeaks încearcă să pună la îndoială teoria că Rusia a fost în spatele atacului informatic, citând un comentariu făcut de un oficial în securitatea cibernetică al guvernului francez potrivit căruia informaţiile scurse ar părea opera unui "individ izolat". 

WikiLeaks a declarat că a găsit 21.075 de e-mailuri verificate într-o arhivă de 71.848 de e-mailuri, împreună cu 26.506 de fişiere ataşate, pe care le-a publicat de asemenea. E-mailurile au fost trimise într-o perioadă de opt ani, între martie 2009 şi aprilie 2017, luna primului tur al alegerilor franceze.

Vezi AICI baza de date cu email-uri!

Macron a fost un bancher de investiţii în 2009. El nu a mai deţinut o funcţie aleasă înainte de a câştiga preşedinţia. El şi-a anunţat candidatura la preşedinţie în noiembrie 2016. 

Biroul lui Macron a refuzat să comenteze. 

Organele de aplicare a legii franceze şi responsabilii din informaţii nu au acuzat public pe nimeni pentru atacurile din campanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.