Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procedura de repatriere

facebook.com
dric mort

Romani din toata Romania sunt plecati la lucru peste hotare, iar numarul acestora creste de la o zi la alta. Majoritatea familiiilor au o ruda sau un prieten plecat la munca in Italia, Spania, in Germania, etc., pentru a ii putea ajuta pe cei pe care i-au lasat acasa, pentru a le oferi un viitor mai bun.

Decesul unei persoane este un eveniment tragic ce poate aparea subit, in urma unui accident sau unui eveniment nefericit. In situatii de genul acesta, cei ramasi in urma au nevoie de tot sprijinul posibil pentru a-si aduce apropiatii pentru inmormantare acasa.

Pentru astfel de situatii exista firmele de pompe funebre Bucuresti specializate in transport funerar international, serviciu ce presupune ca persoana decedata sa fie ridicata de catre personalul firmei din locatia in care acesta se afla: domiciliu, azil, morga sau spital, depozitata intr-un sicriu din material de zinc ca mai apoi sa fie transportata pana la destinatie. Pentru acest gen de transport, imbalsamarea ramane strict la latitudinea familiei, nefiind obligatorie.

Firmele de servicii funerare nu se ocupa doar de serviciul de repatriere ci pun la dispozitia clientilor tot ceea ce este necesar in aceasta situatie de la consultanta non stop si pana la intocmirea intregoi documentatii aferente unui deces. Ca serviciu de repatriere, firmele sunt la dispozitia persoanelor fizice cat si a firmelor multinationale cu domiciliul sau in tranzit prin tarile din Uniunea Europeana.

Datorita colaborarilor cu asociatiile funebre de peste tot din Europa firmele funerare sunt mereu la curent cu cele mai noi reglementari ale consiliilor locale. La cerere, acestea se pot ocupa de toata documentatia necesara pentru repatrierea decedatului in cele mai bune conditii legislative, de igiena si de pastrare in tara in care va fi inmormantat decedatul, mai exact asigura transportul din tarile europene catre Romania dar si din Romania catre tarile europene.

content-image

Transportul se realizeaza in sicrie din lemn de esenta tare dublate obligatoriu cu un sicriu din zinc sigilat fara costuri suplimentare. De asemenea acestea contin placutele de identificare ale decedatului. Repatrierea pe cale terestra este doar o varianta disponibila pentru familiile indoliate. Acesta pot opta si pentru repatriere decedati pe cale aeriana cat si pentru repatrierea cenusei, daca se va opta pentru incinerare, situatie in care familia va primi ramasitele decedatului. Diferenta dintre un transport funerar international rutier si unul pe cale aeriana consta atat in faptul ca in cazul transportului pe cale aeriana, imbalsamarea nu mai este optionala ci devine obligatorie cat si in cost care este mult mai ridicat cat si in documentele necesare care sunt mult mai multe.

Cheltuielile aferente procedurilor de transfer al unui decedat dintr-o tara in alta sunt destul de ridicate, motiv pentru care firmele de pompe funebre vin in sprijinul familiei indurerate asigurand transportul decedatului si pe baza politei de asigurare.

Personalul firmei funerare se va ocupa de obtinerea tuturor documentelor, avizelor si certificatelor necesare. Repatrierea de acest fel este rezolvata foarte rapid, este mai ieftina, si presupune mai putine documente de completat si intocmit

Un deces este acel tip de eveniment dureros la care nu te astepti, de acea trebuie tratat cu seriozitate si atentie pentru ca repatrierea celui trecut in nefiinta sa se desfasoare intr-un mod corespunzator, astfel incat persoana decedata sa ajunga acasa in conditii optime legal si igienic.

 

Firma funerara poate oferi urmatoarele modalitati de repatriere, dupa caz:

•         transport funerar international de peste hotare din orice tara pana in orice oras din Romania;

•         transport funerar pe cale terestra;

•         transport funerar aerian;

•         transport cenusa, in caz de incinerare.

Firma funerara contractata este cea care va comunica toate demersurile ce vor trebui facute in caz de repatriere. Repatrierea pe cale terestra se va realiza cu vehicule omologate, ce respecta toate normele legislative pentru a putea efectua serviciul de repatriere. Repatrierea pe cale aeriana presupune atat rezervarea zborului pentru transportul propriu-zis al corpului neinsufletit, precum si transportul la aeroport. Firma va fi responsabila cu obtinerea avizelor si certificatelor necesare transportului persoanei decedate. In cazul transportului aerian va fi necesar doar transportul catre aeroportul de destinatie cel mai apropiat de orasul in care locuieste familia decedatului. Se vor ridica apoi ramasitele decedatului de la aeroportul de destinatie in vederea transportarii pana la destinatie. Intocmirea formalitatilor si transportul funerar intern sunt servicii ce se vor realiza de personalul calificat pentru manipularea sicriului de zinc nu doar la aeroport ci si la destinatie. Repatrierea cenusii - persoanele ce au optat pentru procedura de incinerare vor beneficia de acest serviciu prin care firma va inmana ramasitele persoanei dragi familiei. Daca se doreste, se poate asigura doar urna pentru cenusa familiei care a decis sa se ocupe de tot ceea ce este legal necesar ca cenusa sa fie transportata catre acestia.

Repatrierea presupune demersuri care necesita atat timp, cat si cunostinte. Cei care nu au trecut printr-un astfel de eveniment, cu greu vor face fata la toate problemele ce intervin in asemenea cazuri. Cand tragedia se intampla peste hotare, persoana decedata va trebui repatriata, deoarece toate familiile vor sa isi aduca ruda sa o ingroape acasa, atunci cea mai buna varianta va fi sa apelati la o firma funerara. Acestea au exerienta in domeniu, plus ca dispun de parteneriate in domeniul pompelor funebre in toate colturile lumii, colaborand cu companii aeriene si institutii guvernamentale ce vor usura obtinerea tuturor documentelor si avizelor necesare repatrierii.

Daca un cetatean roman a decedat in alta tara, este bine sa stiti urmatoarele:
•         Trebuie inregistrat decesul la autoritatile locale din tara respectiva; 
•         Trebuie inregistrat decesul la ambasada/consulatul Romaniei din tara in care a survenit decesul; 
•         Daca ambasada/consulatul Romaniei au fost notificate despre deces de autoritatile locale, se va informa Ministerul Administratiei si Internelor din Romania, cu obligatia de a informa familia despre deces; 
•          Inregistrarea decesului este necesara in vederea eliberarii certificatului de deces romanesc;
•          Certificatul de deces romanesc se va elibaera doar in baza certificatului de deces eliberat de autoritatile locale din tara in care a avut loc decesul;
•          Daca inu s-a inregistrat decesul la ambasada/consulat, certificatul de deces romanesc se va elibera de autoritatile romane, in baza certificatului de deces strain si a documentelor aferente;
•         Decesul ca si urmare a unei actiuni violente necesita interventia autoritatilor locale de politie pentru investigarea cazului; ceea ce poate intarzia repatrierea ramasitelor in Romania.


Transportul corpului neinsufletit in Romania:

•         Posibil conform conditiilor prevazute de legislatia nationala a tarii in care a decesat persoana respectiva si in conformitate cu regulile internationale aplicabile; 
•          La consulat se pot solicita detalii legat de procedura si pot oferi contactul anumitor case funerare in vederea repatrierii in Romania; 
•         Pentru repatrierea corpurilor neinsufletite va fi necesar pasaportul mortuar ce se va elibera de ambasada / consulatul Romaniei.


Abilitatile personalului consular al Romaniei:
•          Inregistrarea decesului la ambasada/consulat

•         Eliberarea certificatului de deces romanesc (in baza documentelor prevazute de legislatia romana); 
•         Ofera informatii in privinta procedurilor in caz de deces,

•         Ofera date de contact ale firmelor de pompe funebre ce se ocupa de incinerare, imbalsamare si transport funerar; 
•         Elibereaza pasaportul mortuar in vederea repatrierii.


Servicii ce nu tin de personalul consular al Romaniei:
•         Nu desfasoara anchete / investigatii in legatura cu decesul pe teritoriul unui stat strain; 
•         Nu se ocupa cu achitarea costurilor aferente incinerarii, inhumarii;

•         Nu se ocupa cu achitarea costurilor aferente  transportului corpului neinsufletit in Romania; 
•         Nu acopera eventuale angajamente/datorii ale persoanei decedate ramase neonorate.

 

Atunci cand pierdem pe cineva apropiat, desi este foarte greu, este important sa ne mentinem calmul, sa nu ne pierdem cu firea si sa incercam sa contactam personalul abilitat in vederea repatrierii.

Daca nu ati trecut printr-o situatie similara, incercati sa intrati in contact cu firme funerare din domeniu . Documentele in vederea repatrierii pot fi solicitate doar dupa ce au trecut 24 de ore de la data decesului, astfel incat veti avea timp suficient pentru a va ocupa de acest aspect.

Nu va grabiti, ci analizati ofertele a mai multor firme funerare, astfel incat sa avei cateva variante inainte de a lua decizia asupra careia va fi cea mai potrivita pentru rezolvarea problemei dumneavoastra.

Detalii: https://www.funerare-ieftine.ro/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.