Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proces istoric în Elveția: Un fost comandant al rebelilor liberieni, judecat pentru atrocităţi de război în țara sa

decizie justitie

Un fost comandant al rebelilor liberieni, Alieu Kosiah, acuzat că a comis atrocităţi între 1993 şi 1995 în timpul războiului civil din ţara sa, este judecat începând de joi în Elveţia într-un proces istoric, potrivit AGERPRES.

Niciun liberian nu a fost condamnat până acum, acasă sau în străinătate, pentru crime de război comise în timpul războiului civil din Liberia, notează France Presse.

În plus, după cum explică Human Rights Watch (HRW), Alieu Kosiah "este prima persoană judecată pentru crime de război de către o instanţă penală non-militară în Elveţia".

Unul dintre principalii actori ai conflictului, fostul şef de război devenit preşedinte (1997-2003) Charles Taylor, a fost condamnat în 2012 pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone, vecina Liberiei, dar nu pentru atrocităţile în propria ţară din Africa de Vest.

Conflictul din Liberia, unul dintre cele mai atroce de pe continentul african, a făcut aproximativ 250.000 de morţi între 1989 şi 2003.

Majoritatea comandanţilor diferitelor grupuri armate au fugit din ţară după război.

Kosiah, care locuia în Elveţia din 1999 potrivit HRW, a fost arestat la sfârşitul anului 2014, în urma unor plângeri penale depuse de victime.

Elveţia, care recunoaşte principiul justiţiei universale, a fost chemată să se ocupe de mai multe cazuri de justiţie internaţională, dar este pentru prima dată când un suspect criminal de război este adus în faţa unei instanţe nemilitare.

Citește și: Magnatul hongkonghez Jimmy Lai, plasat în detenție provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă

Din cauza pandemiei de COVID-19, întrebările preliminare şi audierea lui Alieu Kosiah vor avea loc de joi până la 11 decembrie în faţa Tribunalului Penal Federal din Bellinzona. Dar victimele, care locuiesc în Africa, nu vor fi audiate până în 2021.

Organizaţia Civitas Maxima, care reprezintă unele dintre victime, intenţionează totuşi să solicite amânarea audierii lui Kosiah până în 2021.

"Acesta este un dosar în care Kosiah susţine că toţi mint şi că nu a comis nicio crimă. Vrem ca această dezbatere contradictorie să aibă loc", a explicat Romain Wavre, avocat la Civitas Maxima.

Parchetul federal elveţian îl acuză pe Alieu Kosiah că a comis mai multe infracţiuni ce reprezintă "crime de război", între 1993 şi 1995, în timp ce era membru al facţiunii armate ULIMO (Mişcarea de Eliberare Unită a Liberiei pentru Democraţie), o facţiune a grupurilor armate ostile mişcării lui Charles Taylor (Frontul Naţional Patriotic din Liberia, NPFL). Este vorba de recrutarea şi utilizarea de copii soldaţi, transport forţat, jafuri, tratament crud al civililor, tentativă de omor, crime (direct sau la ordin), profanarea unui cadavru şi viol.

În Franţa, parchetul antiterorist a solicitat recent un proces împotriva unui alt fost comandant rebel liberian, Kunti K., acuzat de acte de tortură.

"Alieu Kosiah şi Kunti K. erau ambii comandanţi ai aceluiaşi grup armat - ULIMO - şi se luptau în acelaşi timp în comitatul Lofa din nordul Liberiei", a explicat avocatul Wavre de la Civitas Maxima.

La mai bine de cincisprezece ani de la sfârşitul conflictului, un mare număr de personalităţi implicate direct în războiul civil ocupă încă poziţii importante în sferele puterii politice şi economice.

Recomandările din raportul Comisiei Adevărului şi Reconcilierii (TRC) publicat în 2009 au rămas în mare parte literă moartă, în special în numele menţinerii păcii.

"Frustrarea multor victime în Liberia este uriaşă deoarece există o impunitate completă în această ţară când vine vorba de urmărirea penală a crimelor de război", a deplâns directorul Civitas Maxima, avocatul Alain Werner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.