Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul de recuperare a debitelor e jaf la drumul mare în România

bani teanc

Restantele la plata ratelor bancare reprezinta, de cele mai multe ori, un cosmar pentru debitori, nu insa si pentru firmele de recuperare a creantelor. Afacerile recuperatorilor infloresc, uneori la limita legii, aceasta activitate nefiind supravegheata de Banca Natonala a Romaniei sau de alt organism financiar, relateaza National.

Potrivit unei analize realizate de analistii KeysFin pe baza datelor depuse de firmele de management al creantelor, in Romania exista in prezent 193 de recuperatori oficiali, care au realizat anul trecut afaceri de 194 de milioane de lei. Numarul companiilor specializate in recuperarea datoriilor aproape s-a dublat in intervalul 2010-2014. Marea majoritatea a firmelor de profil se afla in zona Capitalei. Pe locurile doi si trei se situeaza Moldova (Regiunea Nord-Est) si Ardealul (Nord -Vest si Centru). „Bucuresti-Ilfov a fost si zona in care s-au acordat cele mai multe credite in timpul «Epocii de Aur a Consumului». Dincolo de clienti, care au avut de suferit de pe urma crizei (reduceri de salarii, concedieri etc.) sau care nu si-au estimat corect capacitatea de plata (consecinta a slabei educatii financiare), o parte din vina pentru numarul mare de datornici o poarta si bancherii, care au acordat finantari cu ochii inchisi, vestitul credit cu buletinul fiind poate cel mai bun exemplu”, au explicat analistii. Ei au mentionat ca bancherii si-au recuperat mare parte din credite prin dobanzile mari percepute in anii 2000-2014, astfel ca s-au descotorosit rapid de restantieri, pe care i-au vandut, pur si simplu, catre firmele de recuperare a creantelor. In prezent, cea mai mare firma din piata recuperarii de creante este, potrivit datelor financiare, EOS KSI Romania SRL, care a raportat anul trecut 590 de salariati si afaceri de 61,1 milioane de lei, cu un profit de aproape un milion de lei. Locurile urmatoare sunt ocupate de Asset Portfolio Servicing Romania SRL, Top Factoring SRL, VS Comunication SRL si Cycle European SRL.

Afaceri la limita legii

Recuperarea creantelor este o afacere infloritoare, insa juristii avertizeaza ca activitatea este cam la limita legii. „Mecanismul cesiunii creantelor bancare catre societatile specializate de recuperare ascunde, sub aparenta legalitatii, numeroase nereguli si incalcari ale legii”, spune Amalia Postu, avocat partener in cadrul firmei Postu Leonte si Asociatii SCA. Potrivit acesteia, cesionarea unui credit bancar reprezinta, practic, preluarea calitatii de creditor de catre societatea de recuperare, in locul bancii, fara insa ca firma sa indeplineasca toate conditiile legale pentru a fi creditor intr-un contract de credit, aspect de natura a atrage nulitatea cesiunii”, a mai spus avocatul. Astfel, creanta cesionata isi pierde calitatea de creanta bancara, intre noul creditor si debitor intervenind un nou raport, de o alta natura juridica. Potrivit Amaliei Postu, in practica insa, bancile nu solicita niciodata acordul clientilor, acestia fiind doar instiintati cu privire la cesiune.

Nulitatea cesiunii, solutie pentru debitori

Pentru a se apara, debitorii au la indemana cateva mecanisme legale, fie pe latura civila, fie pe latura penala. „In materie civila, as preciza invocarea nulitatii cesiunii. De asemenea, fiecare client ar trebui sa verifice daca nu se afla in situatia in care creanta a fost prescrisa, iar in caz afirmativ, se poate apara invocand institutia prescriptiei, nemaiexistand obligatia legala de a achita sumele pretinse”, a spus Amalia Postu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.