Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul filantropului turc Osman Kavala și al celorlalți 15 puciști din 2013, fixat pentru 24 iunie 2019

The Financial Express
Turcia steag

Procesul celor 16 persoane acuzate că "au încercat să răstoarne guvernul turc" susţinând manifestaţiile din 2013, printre care şi omul de afaceri şi filantropul Osman Kavala, va începe pe 24 iunie, informează marţi media turce, citate de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și:  Gabriela Firea, ACUZAȚII BOMBĂ la adresa lui Carmen Dan: 'Când am spus că am fost filată, toți au râs. Acum s-a demonstrat'

Prima audiere din acest proces, care provoacă îngrijorarea organizaţiilor care militează pentru apărarea drepturilor omului, va avea loc la tribunalul din Silivri, de la periferia Istanbul, a anunţat agenţia de presă DHA.

Un tribunal turc a acceptat luni actul de acuzare al unui procuror care solicita închisoare pe viaţă pentru cele 16 persoane inculpate pentru "tentativă de răsturnare a guvernului" pentru că au susţinut manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute sub numele de "mişcarea din parcul Gezi".

Printre inculpaţi se află şi Osman Kavala, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, în special în Franţa, care este încarcerat de peste un an.

Refugiat în Germania, jurnalistul Can Dundar, fost redactor şef al cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, se află şi el printre persoanele care vor fi judecate, la fel ca şi actorul Mehmet Ali Alabora.

Reprimarea simpatizanţilor mişcării din parcul Gezi a crescut în intensitate în ultimele luni, odată cu apropierea alegerilor municipale de la 31 martie.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îi critică cu regularitate pe cei care au susţinut manifestaţiile din 2013, pe care le califică drept "tentativă de puci", la fel ca şi lovitura de stat militară eşuată care l-a vizat în iulie 2016.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului resping ceea ce ei califică drept acuzaţii "absurde" şi văd în acest proces o campanie de intimidare împotriva societăţii civile.

Turcia este criticată cu regularitate de aliaţii săi occidentali, care se îngrijorează de degradarea statului de drept, în special după tentativa de puci din 2016 urmată de epurări masive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.