Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror al Curții Penale Internaționale, despre masacrul din Bucea: Rusia se va confrunta cu 'un caz în care există probe'

Times of Israel
Karim Khan

Rusia se va confrunta cu ”un caz în care există probe” cu privire la presupusele crime de război comise în oraşul ucrainean Bucea, a declarat, marţi, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, pentru CNN. Uniunea Europeană a deschis luni o anchetă referitoare la posibilele crime de război ale Rusiei în Ucraina în timpul invaziei, prima anchetă comună în care CPI este implicată din ultimii 20 de ani.

”Vom ajunge la adevăr pentru că nu avem unde să ne ascundem în sala de judecată. Oricare ar fi naraţiunile şi contra-naraţiunile, dovezile ar trebui testate în mod corespunzător... şi va exista – cred – un caz în care vor exista probe în timp util”, a spus Khan când a fost întrebat cum CPI ar putea construi un caz în Ucraina.

”Cadavrele care sunt în acele pungi de pe ecran nu sunt false. Le-am văzut. Am stat lângă ele. Problema este cum au murit, cine este responsabil şi în ce circumstanţe?” a mai spus Khan, adăugând că lumea urmăreşte să vadă cât de ”eficient ar fi statul de drept” în ceea ce priveşte invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Trebuie să progresăm într-un mod care este, probabil, mult mai eficient decât în trecut”, a explicat el, sugerând, astfel, problemele jurisdicţionale ale CPI.

Khan a făcut aceste declaraţii examinând imaginile oferite de procurorii ucraineni din cadrul investigaţiei presupuselor crime de război comise de Rusia în Bucea. Situată la periferia Kievului, forţele ruse au ocupat Bucea timp de aproximativ trei săptămâni în martie. Fotografiile, realizate în perioada 5-7 martie, arată trupurile civililor împrăştiate pe străzile din oraş. Kremlinul a negat orice implicare în uciderile în masă ale civililor din Ucraina, susţinând că imaginile care ilustrează cadavrele de pe străzile din Bucea sunt ”false”, afirmaţie fără temei.

Luni, CPI s-a alăturat unei anchete deschise de Uniunea Europeană privind posibilele crime de război comise de Rusia în Ucraina în timpul invaziei. Acest pas constituie prima anchetă comună a Curţii Penale Internaţionale din ultimii douăzeci de ani.

”Biroul Procurorului CPI de la Haga va deveni un participant al Echipei Comune de Anchetă (JIT) privind presupusele crime internaţionale principale comise în Ucraina”, a precizat agenţia de cooperare judiciară a UE într-un comunicat.

În timpul unei vizite în oraşele Bucea şi Borodianka în luna aprilie, Khan a menţionat că există ”motive rezonabile să se creadă că au fost comise crime aflate în jurisdicţia CPI” în acel loc.

Khan a avertizat, de asemenea, că ar fi ”provocator” să se garanteze că se va face dreptate în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-şi retrage semnătura din statutul CPI, care conferă instanţei competenţa să urmărească penal persoane sub acuzaţia de genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război, precum şi crime de agresiune.

De asemenea, Rusia nu îşi extrădează cetăţenii în alte ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.