Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii au descoperit cum păcăleau rușii de la Lukoil statul român / RECHIZITORIU

rafinarie lukoil

Compania Petrotel Lukoil îşi transfera profitul din activitatea de producţie către entităţi din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, pentru a nu plăti statului român impozit pe profit, în condiţiile în care a beneficiat de facilităţi fiscale, respectiv amânarea plăţii de TVA de peste 6 miliarde lei, rezultă din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

RECHIZITORIUL DIN DOSARUL LukOil

"Politica de afaceri practicată de SC Petrotel Lukoil SA a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producţie către entităţi din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui şi datora statului român impozite şi taxe sub forma de impozit pe profit", se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Petrotel Lukoil a încheiat contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.

Astfel, în perioada 2011 - 2014, SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situaţiile financiare anuale o pierdere cumulată din activitatea de exploatare de 1.403.611 mii lei, din care 29,16% respectiv suma de 409.357,2 mii lei reprezintă pierderea din activitatea de export şi livrări intracomunitare, procentele variind de la un an la altul şi anume 49,10% în anul 2011, 77,92% în anul 2012, 16,40% în anul 2013 şi 28,28% în anul 2014.

Procurorii susţin că practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost a fost efectuată cu intenţie, motivat de faptul că circa 84% din vânzări au fost efectuate către societăţi comerciale din cadrul grupului Lukoil, scopul final al acestei politici de preţuri fiind acela de a externaliza profitul şi de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat.

De asemenea, prin practicarea unor preţuri de vânzare inferioare costurilor de producţie determinate, stabilite şi urmărite de administratorii SC Petrotel Lukoil SA, compania s-a decapitalizat, iar pentru a susţine fluxurile de fabricaţie ea a fost "obligată" să se împrumute tot de la entităţi din cadrul grupului, indică rechizitoriul.

Astfel, în perioada 2008 - 2014, SC Petrotel Lukoil SA a împrumutat de la Lukoil Europe Holding BV - Olanda (acţionar majoritar al societăţii), suma de 1.845.100.883 USD şi 514.908.316 euro, sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010 - 2013, acestea fiind înregistrate în contabilitatea societăţii, afirmă procurorii.

Ei mai notează că aceasta ar fi una din explicaţiile pentru care SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situaţiile financiare anuale ale perioadei 2010 - 2014 pierderi financiare totale de 674.095.408 lei.

"De precizat, este faptul că, în perioada analizată, respectiv 2011-2014, SC Petrotel Lukoil SA a beneficiat din partea statului român, prin instituţiile fiscale, de o facilitate fiscală constând în amânarea la plată a TVA-ului datorat pentru operaţiunile de import a materiei prime în vamă. Numai pentru perioada analizată, valoarea amânării la plată a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordată începând cu anul 2008, astfel că valoarea TVA-ului amânat la plată pentru perioada 2008 - noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei", se arată în rechizitoriu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus, luni, trimiterea în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, au fost deferite justiţiei mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploieşti, între care se află şi cetăţeni ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.