Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii au fost ȘOCAȚI de ce au găsit în containerele cu deşeuri din Portul Constanţa: 'Doar 70-80 la sută erau gunoaie'

containere

În cele 16 containere încărcate cu deşeuri, descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea se aflau gunoaie într-un procent de 70-80 la sută, dar obiectele care se aflau într-o stare mai bună fuseseră tratate cu substanţe toxice, spune procurorul de caz în acest dosar de la Curtea de Apel Constanţa Teodor Niţă. El a menţionat că acesta ar fi fost al cincilea transport de deşeuri care a ajuns în condiţii similare în ţara noastră.

Teodor Niţă a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că descoperirea containerelor cu deşeuri în Portul Constanţa Sud-Agigea a fost făcută după ce analiza de risc realizată de poliţiştii de frontieră în acest caz a arătat că şansele de a fi găsite deşeuri acolo erau foarte ridicate, potrivit News.ro.

“Am analizat un document care se numeşte analiză de risc efectuat de lucrătorii de poliţie din cadrul Gărzii Coastă. Şi în condiţiile în care Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană acum sunt chestiuni care văd şi înainte nu se vedeau din cauza apartenenţei la blocul comunitar. Şi lucrătorii au făcut raportul respectiv în care procentajul de risc de a se găsi deşeuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea în teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel în condiţii similare. O să verificăm să vedem unde au ajuns acele alte câteva 50 de containere cu deşeuri”, a spus procurorul.

Citește și: USR prezintă 'lista transferurilor' de primari și parlamentari ex-PSD la PNL în prag de alegeri: 'Încearcă să-i păcălească iar pe români?'

El a precizat că în containere erau gunoaie şi mai erau şi obiecte într-o stare mai bună, dar acestea fuseseră tratate cu substanţe chimice.

“Un procentaj de 60-70-80 la sută erau deşeuri curate, gunoaie şi cele care mai erau cât de cât într-o stare bună dintre obiectele de acolo erau tratate timp de 22 de ore cu nişte substanţe, ceva dezinfectant, dezinfecţii, nişte substanţe care sunt toxice. De exemplu, acolo am văzut şi bidoane de lapte pentru copii şi eu zic că e mai greu să îi dai unui copil să bea lapte din bidon tratat cu insecticid”, a spus Teodor Niţă.

El a spus că aceste transporturi au mai trecut prin trei porturi înainte de a ajunge în Constanţa.

“Transporturile nu vin de la expeditor direct către noi, au oprit în trei porturi. Au fost descărcate,reîncărcate, poate să îşi piardă urma, nu ştiu, e doar o presupunere, nu vreau să fac afirmaţii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au încărcat pe această navă care a sosit în Portul Constanţa”, a explicat procurorul.

Citește și: Scandal-monstru în Poliție! Pe cine ar proteja Marcel Vela – Reacție dură, după articolul Bugetul.ro

NIţă a precizat că atunci când Marea Britanie era în Uniunea Europeană aceste transporturi erau mai greu de descoperit.

“Când eşti în afara UE sunt operaţiuni de import-export clasice. În interiorul UE nu sunt export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri”, a mai afirmat Teodor Niţă.

El crede că România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri.

“Statul român a fost obligat să ia anumite măsuri pe linia de protecţia mediului. Niciuna dintre aceste măsuri nu s-a implementat. E adevărat, termenul de finalizare a implementării este mai 2020. Să sperăm că în cele trei luni care mai sunt vor fi implementate, dar eu mă îndoiesc pentru că nu văd nimic pregătitor. Asta înseamnă că în curând România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri”, a mai afirmat Teodor Niţă.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, despre referendumul privind taxa Oxigen:Nu există o soluție perfectă

Procurorul constănţean a mai spus că o problemă importantă este şi cu deşeurile care sunt arse în fabricile de ciment.

“Sunt extrem de rezervat când este vorba de ce se întâmplă acolo, pe lângă faptul că arderea gunoialelor în fabricile de ciment determină emisia în atmosferă de dioxine şi furan ceea ce înseamnă că creşte incidenţa numărului de cancere extrem de serios. De ce se întâmplă asta? Pentru că fabricile de ciment nu au răcitoare, fumul se recombină în atmosferă şi cade pe noi otravă, filtre nu sunt, iar laboratoarele Agenţiei de Mediu nu sunt acreditate ceea ce înseamnă că cei care fac analizele sunt tot laboratoarele operatorilor economici care ne spun că totul e bine. Nu e bine deloc”, a explicat Teodor Niţă.

O altă problemă pe care a identificat-o este preţul foarte mic pe care România îl percepe pentru depozitarea tonei de deşeuri ceea ce o face atractivă din punct de vedere economic.

“O altă problemă aceea depozitării. Tona de depozitare, preţul tonei de depozitare deşeuri în România e foarte mic, 17-20, o sumă infimă. În Anglia, spre exemplu, este 500 de euro. Şi atunci, presupunând cu toate cheltuielile inerentă că îţi timite marfă la depozitare la 20 de euro, o ajunge cu transport cu tot şi cu ce o mai fi acolo la 50-60 de euro. Ori faţă de 500 cu 50-60 suntem atractivi economic. Comisia de experţi a Consiliului Europei a spus foarte clar, actualizaţi, echivalaţi preţurile de depozitare, ca să nu mai fiţi atractivi economic pentru transporturile de deşeuri. Nu s-a întâmplat absolut nimic şi este normal ca operatorul economic să trimisă acolo unde poate să depoziteze gunoaie, adică la noi”, a mai declarat Teodor Niţă.

În cauză, sunt cercetaţi doi cetăţeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani şi un cetăţean britanic, în vârstă de 34 de ani.

Şaisprezece containere încărcate cu deşeuri au fost descoperite joi, în Portul Constanţa Sud Agigea, acestea sosind din Marea Britanie la bordul unei nave pavilion Olanda. În documentele vamale era trecut că în containere se află obiecte second hand de uz casnic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.