Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii vin cu noi variante: Care ar fi, de fapt, miza OUG dată de Tudorel Toader pentru modificarea legilor justiției

Inquam Photos / George Călin
Inquam protest judecatori procurori Curtea de Apel

Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov consideră că, în urma recentelor modificări aduse legilor justiției, prin Ordonanță de Urgență, secția pentru anchetarea magistraților va deveni o structură de parchet paralelă, „în afara Constituției”.

Potrivit unui comunicat transmis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin OUG adoptată în ședința de marți a Guvernului s-a introdus un aliniat prin care procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este scos de sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: Rareș Bogdan lansează un atac fără precedent! ‘S-a transformat direct într-o bâtă pe care Liviu Dragnea o folosește’

„În acest mod, se creează, de facto, o structură de parchet paralelă, în afara Constituției și a Ministerului Public pentru anchetarea penală a magistraților. Deși procurorul general rămâne formal conducătorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, acesta nu are niciun fel de atribuții de control asupra procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Astfel, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție devine singura structură de parchet din țară care nu se află sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicat.

De asemenea, susține Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin aceeași ordonanță de urgență se introduce o prevedere potrivit căreia funcțiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație de Justiție, pe care numirile se fac de președintele Românei, nu pot fi ocupate prin delegarea unor procurori, în caz de vacantare.

Citește și: Analiză la sânge! Un nou episod în scandalul BNR-Guvern – Reacția omului lui Mugur Isărescu

„Prin această dispoziție este grav afectată activitatea Ministerului Public, care poate fi lăsat o perioadă nedeterminată fără conducere, având în vedere că propunerea și numirea în aceste funcții este în competența unor decidenți politici, iar procedura de selecție pentru aceste funcții trebuie să fie una riguroasă, care necesită un interval de timp semnificativ”, transmit procurorii brașoveni.

Aceștia consideră că modificările aduse asupra modalității de ocupare a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pot duce la blocarea activității acestor instituții.

Citește și: Primăria Capitalei reacționează! De ce sunt mărite taxele și impozitele bucureștenilor

Totodată, procurorii brașoveni anunță că au luat cunoștință despre modificările aduse legilor justiției în ședința de marți a Guvernului și subliniază că textul ordonanței nu a fost trimis unităților din cadrul Ministerului Public pentru consultare, iar Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost transmis cu mai puțin de 24 de ore înainte de adoptare, încălcându-se astfel principiul transparenței decizionale în adoptarea legilor privind sistemul judiciar.

În consecință, procurorii cer respectarea Constituției în procesul de legiferare prin intermediul ordonanțelor de urgență.

Citește și: Război total între Rareș Bogdan și Liviu Pleșoianu! Intervenție explozivă a lui Robert Turcescu

De asemenea, precizează că autoritățile statului și decidenții politici trebuie să înțeleagă și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea și funcționarea unui stat de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.