Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul Doru Țuluș rupe tăcerea în dosarul care a zguduit România în 2014

Procurorul care a pornit "Dosarul Transferurilor" a decis sa dea cartile pe fata si sa vorbeasca deschis despre acest caz, in urma caruia opt oameni de fotbal au ajuns in inchisoare.

Doru Tulus era sef al Sectiei II din cadrul DNA in momentul in care a citit intr-un cotidian de sport despre afacerea facuta de Gica Popescu si Ioan Becali cu transferul lui Florin Bratu la Galatasaray.

Se intampla la inceputul lui februarie 2006, iar acel articol a fost punctul de pornire al unei anchete care avea sa cutremure fotbalul romanesc.

"Parca imi amintesc prima pagina, cu Gica Popescu si Ioan Becali soptind intre ei, titlul cu tunul de doua milioane de dolari din transferul lui Bratu de la Rapid la Galatasaray. Ne-a facut atenti. Informatii, date, sume, sume mari, normal ca ne-a captat imediat interesul. Trebuie precizat ca de la finalul anului 2005 se modificase competenta Parchetului National Anticoruptie, adica puteam ancheta fapte de inselaciune, evaziune fiscala, ce depaseau un milion de euro.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa mergem la biroul sefului de atunci, Daniel Morar. A citit si dansul. Asa e legea, ca sef de Directie, dansul dadea avizul pentru inceperea unui dosar. L-am primit pe loc si chiar in acea zi am demarat lucrurile", a povestit Tulus pentru Gazetei Sporturilor.

Procurorii DNA au inceput ancheta documentandu-se in privinta regulamentelor interne si internationale, pentru a putea constata daca, intr-adevar, existau premisele unor afaceri ilegale.

Dupa aceea, a urmat solicitarea documentelor referitoare la transferuri de la FRF, de la cluburile din Romania si de la cele din strainatate.

"Dupa ce am studiat documentele de transfer de la FRF, am stabilit o lista de cazuri mai importante, apoi am inceput sa trimitem comisiile rogatorii. Sunt niste documente catre autoritatile din tara clubului cumparator, ele se ocupa de tot pentru noi, asa cum facem si noi cand suntem solicitati din afara. Nu mai retin exact, am trimis peste 30 de comisii rogatorii, dar am primit raspuns doar in 12 cazuri, cele care au si facut obiectul rechizitoriului", povesteste procurorul.

Acesta vine si cu un exemplu concret din ancheta, cazul de la care a pornit ancheta, cel al transferului lui Bratu la Istanbul.

"Am fost ajutati si de Garda Financiara, care a efectuat un control la Rapid si din toti banii aceia platiti de Galatasaray, 2.750.000 de dolari, doar 100.000 de dolari au fost gasiti inregistrati in contabilitate. Si trecusera trei ani de la transfer, eram in 2006, nu tinea ca platile se faceau esalonat. Se depasise deja ultimul termen al ratelor. De fapt, banii fusesera platiti demult", a incheiat procurorul.

In urma anchetei DNA din acest caz opt oameni importanti din fotbalul romanesc au ajuns in inchisoare.

Gica Popescu, fratii Ioan si Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Netoiu si Jean Padureanu au primit cu totii pedepse cu executare si se afla acum in spatele gratiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.