Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profil de candidat la şefia DNA: Nistor Călin, disidentul post factum

Inquam Photos / Octav Ganea
Calin Nistor

Considerat de unii comentatori favorit pentru funcţia de procuror-şef al DNA, Nistor Călin asigură conducerea interimară a Direcţiei din ianuarie 2019. Cu o carieră de 24 de ani, Nistor Călin a mai asigurat conducerea interimară a DNA, timp de două luni, în anul 2013, iar acum este unul dintre cei cinci candidaţi la şefia DNA.

Pe modelul procurorului Bogdan Licu, cunoscut drept un maestru al repoziţionarilor strategice, odată cu preluarea conducerii interimare a DNA Călin Nistor a încercat să se reinventeze, dezicându-se de practicile Laurei Codruţa Kovesi. În spațiul public au apărut astfel abordări de tipul "Nu face parte din echipa cu care Laura Codruța Kovesi a condus DNA, în ciuda funcției de procuror-șef adjunct". Cert este că, în perioada în care Kovesi a condus DNA, nimeni nu l-a auzit pe Nistor Călin criticând în vreun fel practicile instituţiei pe care o conducea din postura de adjunct.

UPDATE: Replica lui Nistor Călin

42 de "rebuturi profesionale"

Procuror în cadrul DNA din 2006, Nistor Călin a condus în perioada 2008-2013 structura teritorială Piteşti. Din 2013, a fost adjunctul lui Kovesi, împreună cu Marius Iacob. Dacă Nistor Călin era prezentat în 2013 ca un procuror model, având 45 de rechizitorii și nicio achitare, situaţia s-a schimbat radical în 2018, când unul dintre cele mai importante dosare iniţiate de actualul şef interimar al DNA, cel al fostului preşedinte al CJ Argeş Nicolescu şi al fostului trezorier al PSD Drăghici, s-a făcut praf în instanţă. Au fost achitaţi toţi cei 42 de inculpați, pe motiv că "fapta nu există". Concluzia este trasă tot de Nistor Călin, care aprecia într-un interviu pentru B1 TV că "Pentru procurori, cel mai mare rebut profesional este o achitare".

Cel mai bine despre abilitățile de manager ale lui Nistor Călin vorbește chiar procurorul, cu ocazia bilanțului din anul 2019: "Statistic, activitatea DNA a scăzut. Acest trend era vizibil încă din 2018." Cât despre cauzele acestei scăderi a activității, un alt criteriu de evaluare al candidaților la şefia DNA, același Călin Nistor identifica principala problemă, care nu este legată de calitatea activității sau achitările de răsunet, ci "un deficit de vreo 30 de procurori".

Fan SIIJ, până când a fost respins de comisia de concurs

Nistor Călin a încercat în februarie 2019 să ajungă procuror la SIIJ. Comisia care evaluează activitatea din ultimii cinci ani a candidaţilor pentru posturile de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie i-a respins însă candidatura. De altfel, în anul 2018, într-un interviu la B1 TV, Nistor Călin afirma că înfiinţarea SIIJ este un lucru bun.

Cât despre modul în care Nistor Călin își protejează subalternii, grăitoare este o decizie din februarie 2019. Procurorul Gheorghe Popovici a făcut o cerere de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Doar că fostul "locotenent" al lui Kovesi, fost şef al Secţiei I din DNA, nu a fost lăsat să plece pur şi simplu la alt parchet. Nistor Călin, şeful interimar al DNA, a înaintat Secţiei pentru procurori a CSM propria cerere în ceea ce-l priveşte pe Popovici - o solicitare de aviz pentru revocarea acestuia. Schema umilitoare pentru Popovici a fost dejucată de procurorii din CSM, care i-au aprobat lui Popovici plecarea din DNA şi au constata că solicitarea lui Nistor Călin a rămas fără obiect.

Vigilența l-a părăsit însă pe Nistor Călin în momentul în care a uitat, timp de 4 luni, că are un adjunct (Marius Iacob) care nu putea să mai ocupe funcția pentru că fusese sancționat disciplinar, iar demisia lui a fost pierdută prin Ministerul Justiției.

S-a "ambalat" când a aflat că are dosar penal

În ianuarie 2019, STIRIPESURSE.RO a publicat în exclusivitate o întregistrare audio cu o discuţie între Anca Jurma, fost procuror şef interimar al DNA, şi procurorul Florentina Mirică. Jurma îi cerea lui Mirică informații despre o plângere care îl vizează pe Călin Nistor. Cauza ar fi fost initial investigata de Florentina Mirica, insa in luna octombrie a fost trimisa Sectiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justitie. Potrivit discuției, Anca Jurma ii reproșeaza Florentinei Mirică faptul că nu a închis dosarul inainte de a il trimite la sectie. Fosta șefă a DNA spune că Nistor Călin a aflat despre plangerea care il vizeaza de la un jurnalist, mentionand că a fost 'șocat'.

JURMA: Da. Deci recunosc că nu m-am gândit că asta, nesoluționarea acestei plângeri ar putea să creeze vreo sensibilitate, dar acuma…

MIRICĂ: Dar dumnealui nu e la prima situație de genul ăsta. Știu că tot așa a reacționat disproporționat…

JURMA: Da?

MIRICĂ: Da, când a avut Carmen ȚUNDREA o plângere de-asta cu el, s-a…

JURMA: … ambalat!

MIRICĂ: … s-a ambalat că de ce nu îl soluționează mai repede. Stai ușor, nu asta-i prioritatea. Deci nu văd care-i chestia. Adică eu una nu văd cum aș veni eu să mă reclame cineva și să mă duc cu pretenție la un coleg să facă dosarul mai repede. Păi, cine sunt eu?

Mirică se referă la un denunţ din anul 2012, care a ajuns la procuroarea DNA Carmen Tundrea. Aceasta s-a mișcât extrem de rapid și a rezolvat cazul în doar o lună, mai exact, în 26 martie 2012, în condițiile în care denunțul fusese depus în 15 februarie 2012. Singurul care nu a fost audiat, așa cum reiese din rezoluția lui Carmen Tundrea, publicată de luju.ro, a fost tocmai actualul șef interimar al DNA Călin Nistor.

Despre dosarul trimis la SIIJ nu s-a mai auzit nimic. Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a refuzat în ianuarie 2019 să spună dacă pe rolul structurii există un dosar care îl vizează pe Nistor Călin. "Nu cunosc nimic despre vreo cauză penală care sa mă privească. Nu m-a interesat niciodată dacă fac obiectul vreunei plângeri penale, deoarece, în toată cariera mea, nu am făcut decât să respect normele legale și codul deontologic al magistraților. Nu i-am cerut niciodată fostului procuror șef al DNA, Anca Jurma, și nici altui procuror din subordine să-și încalce principiile deontologice și de legalitate care guvernează ancheta desfășurată într-un dosar penal. De asemenea nu am avut niciodată vreo discuție cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să mă privească", explica Nistor Călin, după apariţia înregistrării cu Anca Jurma şi Florentina Mirică.

Într-o altă înregistrare audio cu Anca Jurma, publicată de g4media.ro în decembrie 2018, şefa interimară a DNA de la acel moment recunoaște că „au existat procurori slabi, care nu au gândit probabil cu creierul lor, au crezut că fac pe plac cuiva” și folosește epitetul „loaze” la adresa unor subalterni. Anca Jurma își exprimă neîncrederea și față de adjuncțîi DNA, pe care îi vede „disperați”. Florentina Mirică plusează că aceștia au venit la ea cu „probleme de grădiniță”. Mirică este chiar caustică la adresa primului adjunct al procurorului șef al DNA, Nistor Călin, despre care afirmă că „nu e cazul să se umfle atâta” că a fost cel mai drept și cel mai corect.

Vezi şi: Profil de candidat la şefia DNA: Procurorul care a pus în pericol un mega-dosar de corupţie, din postura de socru mic .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.