Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prognozarea riscului de cancer cu ajutorul AI

Cancer Discovery
cancer colorectal

Un nou studiu identifică o serie de biomarkeri metabolici care ar putea ajuta la estimarea riscului de cancer al unei persoane în timp, potrivit news.ro.

Folosind învăţarea automată pentru a examina datele de la 459.169 de participanţi la UK Biobank, studiul realizat de Universitatea Australia de Sud (UniSA) a identificat 84 de caracteristici care ar putea semnala un risc crescut de cancer.

Mai mulţi markeri au semnalat, de asemenea, boli cronice de rinichi sau de ficat, subliniind importanţa explorării mecanismelor patogene care stau la baza acestor boli pentru potenţialele lor legături cu cancerul.

„Am efectuat o analiză fără ipoteze folosind inteligenţa artificială (AI) şi abordări statistice pentru a identifica factorii de risc de cancer printre cele peste 2800 de caracteristici”, exoplică dr. Iqbal Madakkatel, unul dintre autori.

Potrivit acestuia, peste 40% dintre caracteristicile identificate de modelul inteligent s-au dovedit a fi biomarkeri – molecule biologice care pot semnala o stare sănătoasă sau una patologică, în funcţie de starea lor – şi mai multe dintre acestea au fost legate de riscul de cancer şi de bolile renale sau hepatice.

Potrivit cercetătorilor, acest studiu oferă informaţii importante despre mecanismele care pot contribui la riscul de cancer.

„După vârstă, nivelurile ridicate de microalbumină din urină a fost cel mai mare predictor al riscului de cancer”, a declarat dr. Amanda Lumsden, şi ea autoare a studiului de la UniSA.

Albumina este o proteină serică necesară pentru creşterea şi vindecarea ţesuturilor, dar, atunci când este prezentă în urină, nu este doar un indicator al bolii renale, ci şi un marker al riscului de cancer.

În mod similar, alţi indicatori ai unei performanţe renale slabe, cum ar fi nivelurile ridicate de cistatină C în sânge, creatinina urinară ridicată (un produs rezidual filtrat de rinichi) şi un nivel general mai scăzut al proteinelor serice totale au fost, de asemenea, legate de riscul de cancer, a completat dr. Amanda Lumsden.

De asemenea, cercetătorii au identificat că, o distribuţie a globulelor roşii cu dimensiuni crescute (RDW) – (variaţia de mărime a globulelor roşii din sânge) este asociată cu un risc crescut de cancer.

„În mod normal, celulele roşii din sânge ar trebui să aibă aproximativ aceeaşi dimensiune, iar atunci când există discrepanţe, se pot corela cu o inflamaţie mai mare, o funcţie renală mai slabă, şi aşa cum arată acest studiu, şi un risc mai mare de cancer”, a completat ea.

În plus, studiul a constatat că nivelurile ridicate ale proteinei C reactive – un indicator al inflamaţiei sistemice – au fost legate de un risc crescut de cancer, la fel ca şi nivelurile ridicate ale enzimei gamma glutamil transferaza (GGT) – un biomarker asociat cu stresul hepatic.

„Folosind inteligenţa artificială, modelul nostru a demonstrat că poate încorpora şi încrucişa mii de caracteristici şi identifica predictorii de risc relevanţi care altfel ar putea rămâne ascunşi”, a precizat cercetătorul şef, profesorul Elina Hyppönen, director al Centrului australian pentru sănătate de precizie de la UniSA, comentând modelul de învăţare automată, punctul forte al acestui studiu.

Deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma cauzalitatea şi relevanţa clinică, această cercetare sugerează că, ar putea fi posibil să se obţină informaţii despre riscul de cancer al unei persoane cu ajutorul unor analize de sânge relativ simple.

Acest lucru este important, spun specialiştii din cardul studiului, întrucât ar putea permite acţiuni timpurii, într-un stadiu în care ar putea fi încă posibil prevenirea cancerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.