Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părinții trebuie să ia decizia privind vaccinarea copiilor în cunoștință de cauză!

Potrivit unei Rezoluții adoptate azi împreună cu reprezentantii Grupului PSD din Senat, precum si cu medicii si specialistii invitati la dezbaterea „Vaccinarea obligatorie – pro sau contra”, Ministerul Sanatatii va elabora si implementa in regim de urgenta un Program de informare nationala destinat viitorilor parinti in ceea ce priveste vaccinarea copiilor. In cadrul acestui Program, Ministerul Sanatatii va realiza si va distribui medicilor de familie un Ghid al vaccinarii, pe care acestia vor avea obligatia de a il inmana viitoarelor mame, sub semnatura, in momentul in care le iau in evidenta.

”Am initiat si am semnat aceasta Rezolutie pentru informare si educare privind vaccinarea copiilor intrucat consider ca in acest moment toti parintii au nevoie de informatii corecte si complete din surse autorizate – medici si specialisti. Numai in conditiile in care cunosc toate efectele, consecintele pe care actiunea sau inactiunea lor le poate avea parintii vor lua decizia cea mai buna pentru ei si copiii lor”, a declarat Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al Grupului PSD din Senat. Ea a adaugat ca alte directii de actiune ale Programului de informare nationala vizeaza elaborarea unui Raport anual al vaccinarii, precum si a unor campanii nationale de informare in legatura cu vaccinarea in maternitati si spitalele de copii. De asemenea, senatorii PSD au solicitat Ministerului Sanatatii sa prezinte cat mai rapid proiectul „Legii vaccinarii” si sa asigure un plan exhaustiv de dezbatere publica a acestuia. Alaturi de reprezentantii Grupului PSD din Senat, rezolutia a fost semnata si de Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, prof. dr. Alexandru Rafila, presedinte Societatea Romana de Microbiologie, prof.univ. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals, Gigi Paraschiv, secretar de stat, Ministerul Educatiei Nationale, dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, farm. Anca Crupariu, Șef al Departamentului Politici şi Strategii, Agenția Naţională a Medicamentului,  Eduard Petrescu, director adj. UNICEF, precum si dr. Victor Olsavszky, Șeful Biroului OMS pentru România.

In deschiderea dezbaterilor, Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, a explicat motivatia initierii acestei dezbateri. “Toți părinții au ca prioritate sănătatea copiilor lor, iar noi, ca demnitari ai statului român, trebuie să ne preocupăm în mod deosebit de sănătatea poporului, în egală măsură ca și de bunăstarea și fericirea lui”, a declarat Mihai Fifor.
In cadrul dezbaterilor, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a solicitat senatorilor sa acorde un vot de incredere proiectului Legii vaccinarii, subliniind ca acesta este rezultatul activitatii unui colectiv de lucru interdisciplinar, format din specialisti in boli infectioase, epidemiologi, pediatri, medici de familie “Toti cei care au facut parte din acest grup de lucru au o puternica expertiza in domeniu dar sunt, in acelasi timp, parinti. Ne-am asumat cu totii faptul ca avem nevoie de o astfel de lege, al carei obiectiv principal este informarea tuturor partilor implicate”, a declarat ministrul Sanatatii.
Scopul unei astfel de legi este acela de a incuraja vaccinarea voluntara, nu de a sanctiona pe cei care se opun acestei masuri, a subliniat si prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. “Populatia trebuie sa dispuna in orice moment de doua elemente: informatiile si vaccinurile necesare”, a afirmat Rafila. Potrivit acestuia, opinia publica din Romania se confrunta si cu lipsa altor informatii privind vaccinarea, respectiv cu consecintele grave ale unor boli eradicate ca urmare a unor campanii realizate in trecut. “Modul de informare a populatiei este extrem de eterogen. Nu mai suntem confruntati cu efectele poliomielitei sau cu mortalitatea generate de difterie pentru ca aceste boli au disparut ca urmare a unor campanii de vaccinare. Reducerea impactului acestor boli asupra parintilor este evident, iar acestia se intreaba de ce sa isi vaccineze copiii, daca bolile nu mai exista. Trebuie sa luam insa in considerare toate fenomenele care ne pot influenta, cum ar fi puternica migratie inregistrata la nivelul Europei in acest moment. Urmare acestui fenoment ne vom vedea obligati sa luam decizia vaccinarii copiilor impotriva poliomielitei, asa cum se intampla in Ucraina”, a declarat Rafila.
Toti cei care sunt astazi impotriva vaccinarii au fost imunizati in copilarie, a aratat prof. Univ. Dr Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals. El a subliniat ca orice vaccin este pus pe piata doar dupa ce se face dovada eficacitatii si sigurantei lui, in urma unor teste indelungate. „Vaccinurile se adreseaza unor boli severe, cu potential letal. Reactiile adverse care apar sunt minimale. Reactii severe apar foarte rar si ele sunt asumate de autoritatile de sanatate”, a declarat Adrian Streinu Cercel. Acesta a mentionat ca Romania se confrunta in acest moment cu un risc major de declansare a unei epidemii de rujeola la nivel national.
Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a confirmat existenta unei tendinte descrescatoare a acoperii vaccinale, ceea ce poate determina reaparitia unor afectiuni extrem de severe, precum difteria sau tusea convulsiva. „Tusea convulsiva a beneficiat de o campanie puternica de vaccinare in anii 60, ceea ce a redus drastic incidenta acesteia. Constatam in prezent reaparitia unor cazuri cu forme foarte grave ale acestei boli, de aceea se impun masuri urgente”, a spus dr. Adriana Pistol.
Menţinerea statusului de zonă liberă de polio, eliminarea rujeolei și rubeolei si controlul infecţiei cu virus hepatic B sunt principalele scopuri ale Strategiei regionale a OMS privind vaccinarea, potrivit dr. Victor Olsavszky, Șeful Biroului OMS pentru România. Acesta a mai aratat ca OMS vizeaza de asemenea indeplinirea obiectivelor regionale de acoperire vaccinală >95% la toate nivelurile administrative din regiune.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.