Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul restaurării Casei Darvas - La Roche din Oradea a fost premiat la Gala 'România modernizată cu fonduri europene'

craftlaser.ro
Casa Darvas-La Roche

Proiectul restaurării Casei Darvas - La Roche din Oradea a fost premiat la Gala "România modernizată cu fonduri europene", ce a avut loc joi la Bucureşti, informează un comunicat transmis vineri de municipalitatea orădeană.

În cadrul Galei au fost premiate în total 14 proiecte de succes, finanţate cu fonduri europene 2014-2020, printre care şi proiectul "Restaurarea casei Darvas - La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession", ale cărei lucrări au costat pentru 9 milioane de lei, potrivit Agerpres.

"Povestea fondurilor europene este una a dezvoltării şi a succesului. Casa Darvas - La Roche este şi ea o poveste a fondurilor europene cu accent pe Art Nouveau. Am reuşit să transformăm o ruină într-un muzeu al secession-ului. A fost nevoie de mult curaj, de persoane dedicate şi de fonduri europene. Salvarea acestei bijuterii a venit prin programul operaţional regional 2014-2020. Mulţumesc pentru sprijin atât AMPOR şi organismului Internaţional ADR Nord-Vest, cât şi echipei din spatele proiectului şi tuturor direcţiilor din cadrul Primăriei municipiului Oradea. Putem spune că dintre toate investiţiile, acesta este cel mai rafinat, cel mai plin de viaţă", a punctat managerul de proiect Daniela Moţoc, din partea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea.

Daniela Moţoc a fost prezentă la gala care a avut loc în sala de şedinţe a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene împreună cu directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Angela Lupşea.

La rândul ei, Angela Lupşea a punctat importanţa colaborărilor între toţi factorii implicaţi privind conservarea, restaurarea şi promovarea patrimoniului orădean.

"În calitate de reprezentant al unei entităţi ce pune în valoare toate monumentele istorice ce aparţin municipiului Oradea - vorbim de alte cinci monumente, printre care şi Templul Francmasoneriei - mă simt deosebit de onorată să contribui la atragerea turiştilor în aceste obiective. Administrăm din 2009 obiective turistice, iar echipa Primăriei a ştiut să ne aducă alături de ei pentru a depune un proiect de care să beneficiem după restaurare. Acest lucru s-a întâmplat şi iată că rodul muncii noastre se vede astăzi, pe acest podium. Sper ca această casă să o regăsiţi, în anii ce urmează, pe toate canalele social-media. O să descoperiţi că aici se întâmplă lucruri, arta 1900, arta totală sau societatea din belle epoque", a precizat Angela Lupşea.

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii arhiecţi Laszlo şi Jozsef Vago, şi-a redeschis porţile în august 2020, după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului.

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor contribuie în mod constant la organizarea şi diversificarea activităţilor specifice acestui monument istoric.

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 - 2020. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.215.115,03 lei şi a fost implementat de DMPFI din cadrul Primăriei Oradea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.