DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Proiectul 'Teatrul ca rezistență' debutează cu evenimentul 'Noaptea albă a teatrului în comunism', la Timișoara

teatru

Proiectul "Teatrul ca rezistență" debutează cu evenimentul "Noaptea albă a teatrului în comunism", un traseu interactiv amenajat pe pietonala Alba Iulia, programat miercuri, la Timișoara, potrivit Mediafax.

Primul eveniment public al proiectului Teatrul ca Rezistență, "Noaptea albă a teatrului în comunism (episodul I)" oferă celor curioși șansa de a arunca o privire înspre un trecut în care teatrul avea o mare greutate pentru locuitorii orașului Timișoara, indiferent de limba pe care o vorbeau, română, maghiară, germană. Participanți se întâlnesc în clădirea teatrului de unde a izbucnit scânteia Revoluției din 1989 ca să reconstituie împreună, într-o seară neconvențională, momente din trecutul teatral al orașului.

"Dacă mașina timpului ar funcționa cu adevărat, oare în ce an am alege să ne întoarcem? În anul 1945, când teatrele se numeau «teatre muncitorești ale poporului» și prezentau în special scene din viața clasei muncitoare? Sau în perioada considerată fertilă pentru teatrul din România, începând din 1956 și până în 1971, când societatea părea să respire din nou aerul normalității, iar creatorii se simțeau încurajați, admirați și bine finanțați de stat? Sau poate am vrea să aflăm cum era între 1975 și 1989 în acel «timp al rezistenței culturale», când teatrele au fost obligate să se autofinanțeze, iar oamenii stăteau la coadă pentru un bilet la teatru, mai ales pentru spectacolele despre care se auzea că au probleme cu cenzura? Sau când repertoriile erau controlate de partidul unic, iar comisiile ideologice organizau vizionări ca să decidă ce spectacole sunt la înălțimea moralei comuniste și potrivite să iasă la public? Acea vreme când, ca și cum ar fi răspuns disprețului pentru cultură al regimului, oamenii se hrăneau cu cărți, muzică și teatru, magazinele fiind oricum goale", notează organizatorii.

Începând cu ora 19.00, evenimentul public va conecta mai multe spații din clădirea simbol a orașului, cu intrare din pietonala Alba-Iulia, și va include o expoziție atipică de afișe din epoca comunistă, o privire în spatele cortinei teatrului timișorean din deceniile '60 - '70, prin scene reconstituite de actorii Teatrului Auăleu în "bufetul" împărțit de Teatrele Maghiar și German, precum și lansarea primului număr al fanzinului Teatrul ca Rezistență.

Proiectul Teatrul ca rezistență/ Theater as Resistance, care urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara, precum și colecții private pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960 - 1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990 - 2019), din perspectiva relației lor cu teatrul.

Vor rezulta în faza finală o expoziție multimedia și un film documentar, precum și - pe parcurs - o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum evenimente publice, un fanzin cu apariție regulată, video instalații în spații publice. Toate pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.

Teatrul ca Rezistență este un proiect Timișoara 2021 implementat în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului - ARPAS (București) și Auăleu (Timișoara), care lucrează în strânsă asociere cu instituțiile teatrale majore ale orașului: Teatrul Național "Mihai Eminescu" Timișoara, Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii și tineret Merlin.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar "Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021", parte a Programului Cultural TM2021 al anului 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.