Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul transfrontalier SMURD 2, lansat în prezenţa oficialilor din România şi Republica Moldova

Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat

Siguranţa şi protecţia populaţiei din zona Moldovei şi Republica Moldova va creşte prin îmbunătăţirea pregătirii şi menţinerea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţă profesioniste, inclusiv SMURD, în cadrul unui proiect transfrontalier a cărui lansare a avut loc, joi, la Palatul Culturii din Iaşi, potrivit Agerpres.

Proiectul transfrontalier SMURD 2 este derulat cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro.

 



Conferinţa de deschidere a proiectului s-a desfăşurat la Iaşi, în prezenţa şefului DSU, Raed Arafat, şefului IGSU, general maior Dan Paul Iamandi, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, reprezentanţi ai Diecezei Romano Catolice.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

 



Prin intermediul acestui proiect se doreşte creşterea siguranţei şi protecţiei populaţiei prin îmbunătăţirea pregătirii şi menţinerea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţă profesioniste, inclusiv SMURD, în zona transfrontalieră.

 



"Proiectul întăreşte colaborarea pe care o avem. S-a văzut foarte bine ce colaborare există între noi şi R Moldova pe partea situaţiilor de urgenţă, fie cu Ministerul de Interne, fie cu Ministerul Sănătăţii. Cred că cel mai elocvent exemplu a fost modul în care au lucrat echipele noastre împreună în Grecia. Există şi cooperarea transfrontalieră pe elicopterele SMURD, care intervin la solicitare sau la urgenţe, din judeţele Iaşi şi Galaţi. Sper că acest proiect va întări această colaborare şi va crea bază pentru viitorul proiect. Deja colegii încep să se gândească la un proiect care să întărească colaborarea transfrontalieră mai ales în situaţii precum pandemia, un cutremur major sau altceva. Este clar că nu există graniţe pentru astfel de urgenţe şi e clar că trebuie să intervenim împreună, să lucrăm împreună. Pentru asta trebuie şi mai multe proceduri de lucru clare între cele două părţi", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

 



Coordonatorul regional al SMURD, prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, a explicat că proiectul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova. În cadrul proiectului va fi înfiinţat un poligon de pregătire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenţii în situaţii de urgenţă; şapte platforme de aterizare pentru intervenţii aeriene, dintre care trei în România şi patru în Republica Moldova; două noi puncte SMURD în Republica Moldova; două Unităţi de Primiri Urgenţe (UPU) în Republica Moldova; un set de proceduri comune pentru intervenţii în situaţii de urgenţă; creşterea capacităţii operaţionale în Republica Moldova prin achiziţia a 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD.

"Proiectul transfrontalier SMURD 2 este foarte important pentru populaţia de o parte şi de alta a Prutului. Este o continuare a proiectului care a început în 2014 şi care a adus un elicopter ce operează de aici, de la Iaşi, pentru toată Republica Moldova, uneori şi cu sprijinul colegilor de la Galaţi. A adus echipe medicale formate în România şi care activează pe SMURD în cadrul IGSU Moldova, şi a adus începutul unei activităţi de tip medicină de urgenţă şi SMURD de o parte şi de alta a Prutului, îmbunătăţiri în activitatea pompierilor, a inspectoratelor generale pentru situaţii de urgenţă, în operarea elicopterului pentru pacienţii din Republica Moldova pe care, cei mai mulţi, i-am dus către spitalele de urgenţă din Chişinău şi doar un procent foarte mic au fost transferuri către Români. SMURD2 va continua cu platforme în Iaşi şi în judeţele din regiunea transfrontalieră, în unităţile de primiri urgenţe de la Chişinău şi cu foarte multe echipamente pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă de partea moldovenească. În ceea ce priveşte ISU de la Iaşi, pe lângă platformele de aterizare de la Detaşamentul 2, acolo unde se află Hangarul şi Spitalul de Copii 'Sf. Maria', vor fi şi toate echipamentele în dezvoltarea centrului de formare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care se pregătesc în mod tradiţional, atât pompierii moldoveni, cât şi pompierii din regiunea de NORD-EST, şi nu doar aceştia. Va fi o bază modernă de învăţământ, de pregătire, de training, de exerciţii, toate făcute în scopul îmbunătăţirii intervenţiilor de urgenţă din regiunea de Nord-Est a României şi din Moldova., iar dacă va fi nevoie, aşa cum am făcut şi intervenţii, în alte zone ale României", a explicat dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD pentru Regiunea de Nord-Est.

 



Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 4.2. - Sprijin pentru activităţi comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale şi antropice, precum şi acţiuni comune în timpul situaţiilor de urgenţă, Obiectivul tematic 8 - Provocări comune în domeniul siguranţei şi securităţii.

"Prin acest proiect, SMURD 2, demonstrăm o recunoaştere a realizărilor noastre şi o continuitate, în acelaşi timp.(...) Fiecare dintre parteneri reprezintă instituţii cu propriile reguli şi proceduri, cu mult personal care trebuie să cunoască procedurile comune şi să le poată aplica în activitate zi de zi. Această dezvoltare nu are loc într-o singură zi, ci necesită o cooperare strânsă de pe ambele maluri ale Prutului. În acelaşi timp, diversificarea partenerilor din proiect presupune şi unele provocări ale timpului, amplificate de situaţia pandemică de COVID-19. Prin dialog permanent, creativitate, încredere reciprocă şi flexibilitate, ducem acest proiect. Este un prilej bun de a face unele evaluări", a spus secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova, Alexandru Oprea.

 



Proiectul, care este implementat în perioada 28 iulie 2019 - 27 decembrie 2022, este în valoare de peste 10 milioane de euro, din care finanţare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) este de 6,42 milioane de euro.

 



"(...) Este un moment istoric şi pentru sistemul de sănătate. Suntem extrem de mulţumiţi şi de faptul că sistemul de sănătate a fost inclus în proiectul SMURD2 şi acum avem o şansă să avem o bună dezvoltare a sistemului de urgenţe medicale. Aduc sincere mulţumiri din partea guvernului, sistemului de sănătate, şi personal din partea doamnei ministru (Ala - n.r.) Nemerenco pentru tot suportul oferit în cadrul asigurării cu vaccinuri pe parcursul pandemiei care au fost oferite de serviciul SMURD. În continuare continuăm cu acest proiect care ne va aduce fortificarea capacităţilor sistemului de urgenţă de pe ambele maluri ale râului Prut. Am beneficiat şi eu de prieten al unui pacient al acestui serviciu de misiuni aeromedicale care a salvat viaţa unui om. Acum acel om trăieşte datorită acestui proiect. Acesta este impactul pe care îl aduce această cooperare. Ignorând toate procedurile birocratice, acolo jos sunt oameni care sunt salvaţi datorită acestei cooperări. Sperăm să avem multe alte proiecte implementate. Să fie şi SMURD 3, şi SMURD 4, şi de ce nu şi SMURD 10", a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.