Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legal de reglementare a regimului juridic al contravențiilor

legislatie

2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor și 551/2002 privind regimul juridic al sancțiunii prestării unei activități în folosul comunității constituie cadrul legal general privind regimul juridic al contravențiilor. Aceste prevederi sunt completate cu dispozițiile speciale din actele normative ce stabilesc și sancționează contravenții, precum și cu dispozițiile Codului de procedură civilă.

De la data adoptării și până în prezent, cadrul legal general privind regimul juridic al contravențiilor a suferit numeroase modificări și completări în vederea corelării acestor prevederi cu normele constituționale sau îmbunătățirii activității de constatare a contravențiilor, aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și a executării acestora.

În pofida evenimentelor legislative în domeniu, în prezent se constată că aceste acte normative nu constituie reale instrumente de luptă împotriva fenomenului contravențional, fapt datorat, în special, dificultăților întâmpinate în procedura de executare a sancțiunilor contravenționale aplicate persoanelor fizice.

Aplicarea unor sancțiuni, urmată de neexecutarea acestora, a determinat o erodare treptată a autorității statului în acest domeniu, confirmată atât de atitudinea, uneori sfidătoare, a contravenientului în raport de agentul constatator, cât și de percepția publicului larg față de gradul de siguranță oferit de stat. Cu privire la acest ultim aspect, de remarcat este faptul că, deși prin gradul de pericol social abstract, contravenția nu constituie o faptă de natură a impune aplicarea unor sancțiuni aspre, specifice normelor penale, societatea românească reclamă din ce în ce mai des necesitatea adoptării unor măsuri ferme de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Considerând atitudinea de tolerare a faptelor contravenționale ca un element de favorizare a fenomenului infracțional și vulnerabilitate în domeniul ordinii și siguranței publice, problematica luptei împotriva fenomenului contravențional a fost abordată și în Strategia națională de ordine publică 2010 - 2013, aprobată prin Hotărârea Guvemului nr. 1040/2010.

În acest sens, perfecționarea cadrului legislativ, în special în domeniul aplicării și executării măsurilor contravenționale constituie una dintre principalele direcții de acțiune care are ca scop îmbunătățirea siguranței cetățeanului.

Acest context ne-a determinat să inițiem o propunere legislativă care să modifice principalele probleme reliefate de aplicarea cadrului legal privind regimul juridic al contravențiilor, care fac referire la munca în folosul comunității, urmărirea executării sancțiunilor contravenționale, lipsa unui sistem național de evidență a sancțiunilor aplicate și a modului de executare, facilități oferite contravenientului care dorește plata de bunăvoie a amenzii, aspecte privind procedura întocmirii și comunicării procesului verbal. Aceasta a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului și va fi dezbătută în toamnă în noua sesiune parlamentară.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.