Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protecția mediului sau agricultura? UE, aflată în dilema legii anti-defrișare

lionrecycle.ro
defrisare defrisari

Un grup de țări membre ale UE condus de Austria a solicitat revizuirea urgentă a legii anti-defrișare a blocului care urmează să intre în vigoare la sfârșitul anului, afirmând că în forma sa actuală i-ar putea afecta pe fermierii europeni, potrivit unui document obţinut luni de Reuters, informează Rador Radio România.

Legea UE urmărește să elimine defrișările din lanțurile de aprovizionare pentru carne de vită, soia și alte produse agricole vândute în Europa, astfel încât consumatorii europeni să nu contribuie la distrugerea pădurilor globale din Amazon până în Asia de Sud-Est.

Revizuire solicitată pentru legea UE anti-defrișare

Aceste reguli se aplică în mod egal fermierilor europeni, cărora li se va interzice să exporte produse cultivate terenuri provenite din păduri defrișate sau degradate. "Obiectivul general convenit de combatere a despăduririi în țările terțe nu trebuie să fie în detrimentul economiei europene, în special al sectorului european al agriculturii și silviculturii", se precizează în documentul care a fost semnat și de reprezentanţii Finlandei, Italiei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei şi Suediei.

Liderii UE au atenuat în ultimele săptămâni numeroase politici de mediu în încercarea de a potoli protestele de luni de zile ale fermierilor furioși, dintre care unii au criticat politicile ecologiste ale blocului comunitari ca fiind excesive. Miniștrii agriculturii din țările membre ale UE urmează să analizeze documentul la o întâlnire de marți, la Bruxelles. În document, statele UE semnatare au precizat că producătorii din țările cu risc scăzut - o categorie care ar putea include multe ţări membre ale UE - ar trebui să fie scutiți de cerințe, în timp ce povara pentru certificarea produselor ca fiind "fără defrișare" ar trebui "redusă drastic" în cadrul UE.

Echilibrul între protecția mediului și economia agricolă europeană

Conform legii, fermierii care trec de la metodele convenționale la cele ecologice, de exemplu, ar putea avea nevoie să-și extindă suprafațele, dar ar fi descurajați să facă acest lucru în țările UE bogate în păduri, se menţionează în document. Sistemul de informații al UE pentru urmărirea conformității nu este pregătit să fie implementat atunci când legea ar trebui să intre în vigoare, la 30 decembrie, se adaugă acolo.

Comisarul UE pentru mediu Virginijus Sinkevicius - care luna aceasta a făcut o serie de vizite în țări din America de Sud în încercarea de a calma îngrijorările acelor națiuni cu privire la această politică - a pus sub semnul întrebării momentul în care au fost depuse reclamaţii cu privire la o lege pe care țările UE și parlamentarii înșiși au aprobat-o anul trecut. „Este foarte ciudat pentru mine că, știți, cu 100 de zile înainte de alegeri, deodată găsim probleme în legislația despre care discutăm de doi ani și jumătate”, a declarat dl Sinkevicius într-o conferință de presă desfăşurată luni, referindu-se la viitoarele alegeri pentru Parlamentul UE din luna iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.