Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste, organizare, organizatori

antisistem

La fiecare set de proteste apare întrebarea care sunt organizatorii din spate. Această întrebare are la bază credința (aproape religioasă uneori) că nu poate exista un miting fără organizatori. Asta, mai ales când mitingul dă semne de organizare. Acest articol își propune să arate că organizarea fără organizatori există. Și nici măcar nu este mare lucru.

în limbaj pretențios, spunem că o organizare fără organizatori este o proprietate emergentă a situației. Spre exemplu, creierul este o bucata de carne prin care circulă curent electric. Dar gândirea și conștiința, deși localizate în creier, nu sunt reductibile la neuroni. Tot astfel, organizarea există, dar ea nu poate fi redusă la un număr delimitat de organizatori.

Dar hai sa dăm exemple.

Au existat săptămânile acestea discuții discuții despre relația cu jandarmii. Prin asta vreau să spun că 3 oameni au sugerat că aceștia trebuie să nu primească simpatie și flori, fiind unelte ale regimului opresiv. Câteva (să zicem) sute au spus invers. Asta este organizare, în sensul că unele din cele mai active persoane legate de protest au clarificat o idee. Mai mult, militanții civici care au boală pe jandarmi sunt destul de puțini și, posibil, se cam știu toți între ei. Chiar dacă ideea nu s-a răspândit în masele largi, ea a putut ajunge la majoritatea acestora. Mai mult, SRI și poate și alții monitorizează, presupunem, asemena discuții. Jandarmeria, deci, știe, probabil, că schimbul de amabilități, flori și pliante cu funcționat și este o metodă bună de a menține mulțimea pașnică.

Pot exista și alte exemple. Un amic a lucrat la o serie de trasee pe care să vină lumea la miting ca să atragă oameni și din cartiere. Aparent, este o formă de organizare. De fapt, însă, nimeni nu poate ști la ora aceasta dacă traseele or să prindă sau nu la public.

Există, în sfârșit tradiții care dau un anumit semnal. Oamenii știu să facă unele lucruri pentru că le-au făcut și în alte dăți.

Apropo

... știți care este probabil cea mai faimoasă proprietate emergentă? Mâna invizibila a pieței. Zice Adam Smith:

Fiecare individ urmărește numai avantajul său, astfel, în acest caz, ca și în multe altele, el este condus de o mână invizibilă, ca să promoveze un scop ce nu face parte din intenția lui.

Așa și cu organizarea: fiecare are ideile lui dar aceste idei sunt filtrate de o "mână invizibilă". Nu mâna SRI, a lui Soros sau a masonilor ci aceea ce interacțiunilor dintre manifestanți.

Citiți și:

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.