Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste violente în Olanda: fermierii au luat cu asalt Parlamentul și s-au bătut cu forțele de ordine/ Video

fermieri olanda

Incidente au izbucnit între fermieri şi poliţie marţi seara în Ţările de Jos, pe fondul protestelor împotriva unui plan guvernamental de reducere a emisiilor de azot ce prevede inclusiv o reducere majoră a efectivelor de animale, potrivit presei olandeze, transmite miercuri AFP.

O demonstraţie organizată în faţa parlamentului de la Haga s-a desfăşurat relativ calm marţi după-amiază, dar ulterior protestatarii au atacat seara o dubă a poliţiei în apropiere de Stroe (centru), potrivit unei înregistrări video difuzate de postul public olandez de radiodifuziune (NOS). În acesta pot fi văzuţi cum protestatarii atacă duba, sparg parbrizul vehiculului şi lovesc cu piciorul în oglinda retrovizoare, informează Agerpres. 

Mii de fermieri s-au îndreptat spre Stroe săptămâna trecută la volanul tractoarelor. Protestatarii au incendiat, de asemenea, cauciucuri de pe autostradă, a informat NOS, în timp ce o fotografie a unei agenţii locale de ştiri arăta că poliţia a folosit un taser cu electroşoc. Focuri de artificii au fost lansate de pe un viaduct, potrivit agenţiei olandeze de presă ANP.

La finalul manifestaţiei de la Haga au fost arestate cinci persoane, dintre care patru aparţineau unei grupări care se opune autorităţilor, potrivit poliţiei, citată de ANP.

Mai multe autostrăzi au fost blocate de protestatari aflaţi la volanul tractoarele. Baloţi de fân au fost incendiaţi pe un drum, potrivit organizaţiei olandeze pentru trafic.

Fermierii s-au supărat pe guvernul olandez după anunţul executivului din 10 iunie ce vizează un plan de reducere a emisiilor de azot cu până la 70% în 131 de zone cheie, majoritatea aflate în apropierea rezervaţiilor naturale şi a unor zone protejate, pentru a atinge obiectivele de mediu în 2030.

Pentru fermieri, acest plan înseamnă o scădere cu 40% a emisiilor şi cu aproximativ 30% mai puţine animale, potrivit presei olandeze.

Acţiuni de protest au avut loc aproape zilnic după acest anunţ.

Un grup de fermieri s-a deplasat din nou la domiciliul ministrului pentru natură şi politica azotului, Christianne van der Wal.

Ţările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după Statele Unite, este unul din cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din Europa şi în special de azot; situaţie cauzată, în parte, de numeroaselor turme care pasc pe câmpiile sale.

O ţară mică, dens populată (17,5 milioane de locuitori), Ţările de Jos au însă o populaţie mare de animale: aproape patru milioane de vite, 12 milioane de porci şi 100 de milioane de găini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.