Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestele din Sudan vor continua, în pofida înlăturării de la putere a președintelui Omar al-Bashir

sudan

Activiști și grupuri de opoziție din Sudan spun că vor continua să cheme oamenii în stradă chiar dacă președintele Omar al-Bashir a fost înlăturat de la putere, întrucât sunt nemulțumiți de înființarea unui consiliu militar care va asigura în următorii doi ani tranziția puterii, potrivit Al Jazeera preluat de mediafax.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care protejează sănătatea oaselor. Conţin toate vitaminele şi mineralele necesare

Ministrul Apărării, Awad Ibn Auf, a anunțat joi că președintele Omar al-Bashir a fost înlăturat de la putere și arestat și a anunțat declararea stării de urgență timp de trei luni, suspendarea Constituției, precum și înființarea unui consiliu militar de tranziție, care va conduce țara în următorii doi ani. Mii de protestatari antiguvernamentali ieșiseră joi dimineață în stradă pentru a sărbători înlăturarea lui al-Bashir, însă anunțul referitor la înființarea consiliului militar a stârnit nemulțumire în rândul acestora.

„Nimeni nu este mulțumit”, a declarat un protestatar din Khartoum. „Nu vrem o conducere militară. Oamenii vor continua să protesteze”, a adăugat acesta.

În același timp, mai mulți activiști, dar și grupuri din opoziție au solicitat o administrație civilă de tranziție și au promis că vor continua să iasă în stradă până când solicitările lor vor fi respectate.

Alianța pentru Libertate și Schimbare, unul dintre grupurile implicate în organizarea protestelor împotriva lui al-Bashir l-a acuzat pe Ibn Auf că a realizat „o lovitură de stat” și că „aduce înapoi aceleași fețe și aceleași instituții împotriva cărora s-a ridicat poporul”.

Hajouj Kouka, membru al mișcării de rezistență Girifna, a declarat că organizația din care face parte va continua protestele. „Noi nu am luptat pentru trei luni de stare de urgență și doi ani de tranziție. El (Ibn Auf, n.r.) a fost vicepreședinte în timpul lui Bashir și el reprezintă sistemul împotriva căruia luptăm”, a declarat acesta. „El este noul dușman”, a adăugat Kouka.

Și organizațiile internaționale au reacționat. Uniunea Africană a anunțat că preluarea puterii de către armată „nu este reacția potrivită față de provocările pe care le înfruntă Sudanul și nici la aspirațiile poporului său”, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca perioada de tranziție să țină cont de dorințele sudanezilor.

Amnesty International a făcut apel la forțele armate să respecte drepturile cetățenilor sudanezi. „Suntem îngrijorați de numărul mare de măsuri de urgență anunțate astăzi”, a declarat Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International. „Autoritățile militare din Sudan trebuie să se asigure că legile nu vor fi folosite pentru a încălca drepturile omului”, a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.