Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protocoalele secrete DAU PESTE CAP planurile DNA:Cerere NEAŞTEPTATĂ în dosarul lui Radu Mazăre

radu mazare

Protocoalele secrete încheiate cu Serviciul Român de Informaţii par să pună beţe în roate Direcţiei Naţionale Anticorupţie! La termenul de vineri de la instanţa supremă, în dosarul Polaris, în care fostul edil Radu Mazăre este acuzat de fapte de corupţie, omul de afaceri Sorin Strutinsky, inculpat şi el în dosar, a cerut instanţei să solicite DNA lămuriri privind implicarea SRI în această cauză.

Citeşte şi:  DNA 'acuză', după BOMBA lansată de Udrea: 'Statutul de refugiat e PROVIZORIU'. Replica TRANŞANTĂ a apărătorului fostului ministru

Apărătorul lui Sorin Strutinsky a cerut, vineri, magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să solicite Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - structura centrală să emită lămuriri privind implicarea Serviciului Român de Informaţii (SRI) în dosarul Polaris, în care omul de afaceri are calitatea de inculpat, potrivit MEDIAFAX.

Cererea a fost lansată în contextul desecretizării protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.

În acest dosar, fostul edil Radu Mazăre are calitatea de inculpat, însă la acest termen a fost reprezentat de avocat, întrucât acesta încă se află în Madagascar.

Citeşte şi: ALERTĂ în România! Toyota RECHEAMĂ aproape 30.000 de maşini cu probleme în service: Ce PERICOL au descoperit experţii

Instanţa a stabilit un nou termen pentru discutarea acestei cereri pe 11 mai, când va fi discutat şi raportul expertului.

Preşedintele completului, judecătorul Ionuţ Matei, a dispus şi amendarea expertului cu 500 de lei, întrucât tergiversează acest demers.

Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată deputatul PSD de atunci Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Citeşte şi: S-a STINS războiul din sănătate: Soluţia PROVIZORIE stabilită în urma discuţiilor dintre sindicate şi Guvern / SURSE

De asemenea, în acest dosar au fost trimişi în judecată deputatul de atunci Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, dar şi SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, precum şi pentru dare de mită. În acelaşi dosar sunt judecaţi Gabriel Stan, viceprimar al municipiului Constanţa la data faptelor, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor, pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Citeşte şi: ALERTĂ - Asociaţia Procurorilor din România, reacţie VEHEMENTĂ la criticile raportului GRECO: ‘Modificările vor AFECTA independenţa procurorilor...’

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

“Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.