Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protocol nou privind metodologia efectuării consultaţiilor prenatale şi postnatale

Twitter
gravida sarcina

Ministerul Sănătății urmează să înlocuiască protocolul privind metodologia efectuării consultaţiei prenatale şi a consultaţiei postnatale, carnetul gravidei şi anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, în vigoare de 16 ani, potrivit 360medical.ro.

Măsura este inclusă într-un proiect de ordin elaborat de minister, care urmează să înlocuiască ordinul ministrului Sănătăţii nr. 12/ 2004.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

Noul protocol include conținutul și obiectivele primele consultații prenatale, examinările și evaluările obligatorii, analizele și investigațiile obligatorii și opționale, informații despre oferirea de recomandări gravidelor.

De asemenea, sunt prevăzute consultațiile care trebuie oferite periodic gravidelor, factorii de risc (scorul Coopland pentru sarcina cu risc), igiena sarcinii și alimentația în timpul sarcinii, precum și informații pentru consultația postnatală.

Noul ordin stabilește conținutul Carnetului gravidei, care se adresează atât gravidelor aflate în centrul îngrijirilor maternale, cât şi profesioniştilor din domeniul medical.

Carnetul gravidei are drept scop oferirea de informaţii bazate pe evidențe privitoare la evoluţia sarcinii, ca proces normal fiziologic, modalitatea de evaluare medicală a gravidei, oferta de intervenții cu beneficii cunoscute și acceptabile de către gravide, drepturile şi obligaţiile unei femei gravide și sănătatea nou-născutului.

De asemenea, docuemtnul are drept scop facilitarea comunicării între profesioniştii care participă la îngrijirea unei femei gravide, adoptarea de decizii terapeutice informate în circumstanțe specifice și facilitarea accesului și asigurarea continuității asistenței medicale.

Citește și: DNA către apărătorii lui Piedone în dosarul Colectiv: 'Câte cluburi au ars în țară ați întrebat? De vreme ce ați întrebat primăriile cum procedau?

Carnetul gravidei este format din 2 părţi. Prima parte, numită “Supravegherea Medicală a Gravidei”, va fi completată de medic (Mmedic de familie și specialist în obstetrică-ginecologie) la fiecare consultaţie, precum şi la naștere și în lăuzie, iar medicul de familie va detaşa partea I şi o va anexa la dosarul medical al femeii.

Partea a doua a carnetului, numită “Informații Utile”, va fi păstrată de către mamă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.