Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Nicodim, episcopul Severinului, a resfințit Catedrala din Strehaia, după cea mai recentă acțiune de restaurare

Preasfințitul Părinte Nicodim a resfințit Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Strehaia duminică, după ce sfântul lăcaș a trecut prin ample lucrări de restaurare între anii 2010 și 2022.

Ierarhului i s-au alăturat numeroși preoți și diaconi din eparhie. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Slujba a debutat cu sfințirea exteriorului, după care a fost târnosit Sfântul Altar. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată în lăcașul de cult înnoit.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protoiereu Gheorghe Claudiu Popescu a dat citire actului de resfințire și au fost înmânate gramate de recunoștință câtorva ctitori care au contribuit la înfrumusețarea catedralei.

În continuare, Părintele Paroh Irinel Ion Troacă le-a mulțumit credincioșilor pentru că au participat la acest moment important, iar Preasfințitul Părinte Nicodim și-a exprimat bucuria pentru toate lucrările realizate la Sfânta Catedrală.

Fiindcă ceremoniile au avut loc chiar de ziua de naștere a Părintelui Irinel Ion Troacă, parohul sfântului lăcaș, și totodată ziua în care părintele a împlinit 25 de ani de la căsătoria cu preoteasa Aurora-Minodora Troacă, ierarhul a oficiat și o slujbă de mulțumire pentru acest eveniment, scrie basilica.ro.

La final toți credincioșii, bărbați și femei, au putut intra în Sfântul Altar, conform tradiției, pentru a cinsti Sfânta Masă, Jertfelnicul nou sfințit.

Catedrala din Strehaia, județul Mehedinți, a fost construită între 1935 și 1958, fiind sfințită în 1958 de Mitropolitul Firmilian al Olteniei.

Lucrările de restaurare au inclus repictarea pridvorului, schimbarea tocurilor, înlocuirea scândurii și căpriorilor de la acoperiș, acoperirea clădirii cu tablă de cupru, reparații și tencuire și zugrăvire la exterior, amenajarea curții, mochetarea pardoselii, înlocuirea policandrelor și a mobilierului, inclusiv iconostasul, montarea unui sistem de sonorizare performant.

Lucrările s-au realizat prin eforturile enoriașilor, ale Părintelui Paroh Ion Irinel Troacă și ale părintelui coslujitor Ioan Gârniță, protoiereu al locului fiind Părintele Popescu Gheorghe Claudiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.