Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Veniamin, la 107 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist: 'O grijă aparte avea pentru noi, românii din afara României'

PS Veniamin

Patriarhul Teoctist a contribuit decisiv la reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a avut o grijă deosebită pentru românii din afara României, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin duminică, la Mănăstirea Sfânta Treime din Republica Moldova.

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat o slujbă de pomenire la 107 ani de la nașterea celui de al cincilea patriarh al României (7 februarie 1915) și a omagiat activitatea acestuia în sprijinul credincioșilor basarabeni.

„Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a avut un rol deosebit la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, deoarece a dat curs solicitărilor clericilor și credincioșilor din Basarabia și a hotărât împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca această lucrare să se înfăptuiască”, a afirmat ierarhul.

Citește și: FOTO Parastas la Catedrala Patriarhală pentru Preafericitul Teoctist, la 107 ani de la naștere

„Preafericirea Sa a supravegheat organizarea vieții bisericești și a celei duhovnicești din Biserica de dincolo de Prut. A oferit tinerilor din Republica Moldova burse pentru a studia la seminariile și facultățile din cuprinsul Patriarhiei Române, tocmai din dorința de a revitaliza și a forma viitorii slujitori ai altarelor”, a continuat Preasfințita Sa.

„Ca tânăr student, și apoi ca angajat al Patriarhiei, am participat la multe slujbe și festivități, fiind impresionat de personalitatea Patriarhului, de implicarea sa în viața socială și de dorința consolidării Ortodoxiei și a misiunii Bisericii în societatea contemporană.”

„Acum înțeleg mai bine frământările Patriarhului și povara slujirii lui Hristos din perioada respectivă”, a adăugat părintele episcop.

Citește și: 107 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist

„O grijă aparte avea pentru noi, românii din afara României, încurajând ierarhii, preoții și pe membrii multor comunități aflate în curs de organizare. Multe din acele comunități au azi o lucrare deosebită la nivel mondial, având slujbe în limba maternă și Tradițiile de acasă acolo unde Domnul le-a purtat pașii”, a mai spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

„Să-l așeze Domnul cu sfinții și pe noi să ne ajute să îndeplinim testamentul lui, să păstram unitatea Bisericii, să înmulțim lucrarea duhovnicească și să continuăm și să intensificăm slujirea lui Hristos în zilele noastre.”

Patriarhul Teoctist a păstorit Mitropolia Moldovei și Bucovinei între 1977 și 1986. Apoi a fost Patriarhul României timp de 21 de ani. A trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.