Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pușcăria nu-i de ajuns! Mafia pesedistă trebuie despuiată de tot ce a furat, plus dobânda!

Când va ajunge la închisoare, condamnatul Liviu Dragnea trebuie să mai dețină în proprietate personală doar lenjeria pe el. Îl va îmbrăca și hrăni statul, pentru mulți ani, așa că nu va mai avea nevoie de banii, vilele sau de alte proprietăți obținute prin furt.

 

Este esențial ca, după ce scăpăm de dictatura cleptocraților, nu doar să îi băgăm la închisoare, ci să le și confiscăm toate averile. Nu doar bunurile declarate oficial, ci fiecare leu ascuns în conturile mătușilor Tamara, în Lichtenstein sau în cine știe ce paradisuri fiscale. Statul trebuie să caute bunurile obținute din jaf și să le recupereze, pentru ca atunci când vor ieși de la închisoare să nu se bucure în tihnă de banii furați.

 

Aici, în Statele Unite, pe Al Capone l-a doborât un contabil, l-a trimis la închisoare și i-a luat banii. Istoria aceasta, bine cunoscută, trebuie să fie un model pentru orice guvern cinstit, dedicat luptei cu corupția, așa că:

  • Confiscarea extinsă trebuie aplicată pe scară largă, astfel încât bunurile suspecte că ar fi fost obținute din infracțiuni să fie indisponibilizate de către stat înainte de finalizarea procesului penal. Nu aveți lege în acest sens sau ea nu este suficient de puternică? Foarte bine, trebuie votată o reglementare. Ar fi justificată chiar emiterea unei ordonanțe de urgență!
  • Legea trebuie schimbată astfel încât procurorii și judecătorii să aibă un spațiu de manevră mai mare, mai multă libertate în indisponibilizarea și/ sau confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni. Un exemplu: averile copiilor mafioților sunt făcute din banii furați de părinții lor, deci trebuie confiscate.
  • O unitate specială ANAF/ ANI/ Parchetul General/ SRI/ SIE să vâneze averile ascunse de corupți. Da, serviciile secrete trebuie implicate în recuperarea banilor furați și pitiți în conturi din paradisuri fiscale. Corupția este o amenințare la adresa siguranței naționale, fiindcă vulnerabilizează țara în fața amenințării rusești. Serviciile secrete trebuie, deci, să se implice concret în această bătălie, și nu doar furnizând informație referitoare la posibile fapte penale, ci și vânînd averile ilegale.

 

Confiscarea extinsă, la care se recurge chiar înainte de finalizarea procesului penal – „non-conviction based confiscation” - se aplică deja în mai multe state europene, inclusiv Bulgaria. În Marea Britanie, o lege din 2016 permite ca un judecător să ordone proprietarului unui bun suspect să prezinte documente prin care să justifice averea deținută. Dacă nu poate să explice averea afișată, ea poate fi confiscată.

 

Nu este acceptabil ca, la ora aceasta, statul român să nu fie capabil să recupereze de la turnătorul Dan Voiculescu nici măcar prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA. Omul a stat puțin pe la închisoare, iar acum ne râde în nas. E important, deci, ca mafioții să fie trimiși la pușcărie – pedepsele pentru corupție trebuie majorate substanțial, asta e cert, prea și-au bătut joc de țară – dar la fel de important este și să-i despuiem de banii, casele și mașinile obținute prin furt. Ar fi un pericol uriaș pentru viitorul României dacă am permite ca viitoarea elită financiară a țării să fie formată din odraslele celor corupți, a căror avere să se întemeieze pe banii furați de părinții lor. Toți banii furați trebuie recuperați, ba chiar cu o dobândă care să-i usture și să-i învețe minte pe toți cei care mai vor să facă la fel.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.