Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Punct de cotitură pentru Brexit. Cele patru înfrângeri ale Theresei May

brexit, bani

Ieri am putut asista, poate, la un moment istoric în evoluția proiectului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Theresa May a fost înfrântă pe toate fronturile unde a luptat. Dacă până acum anularea Brexitului părea, totuși, o posibilitate îndepărtată, ei bine, de azi înainte, posibilitatea acestei anulări este mult mai la îndemână.

În cursul zilei de ieri au avut loc trei voturi în Camera Comunelor, for decizional al Parlamentului britanic. Primul vot cerea amânarea unui proiect de hotărâre prin care Camera ar fi amânat un vot prin care ar fi putut declara că Guvernul britanic sfidează Camera. Acest vot fusese introdus de opoziție după ce a Guvernul  refuzat să prezinte integral unele dosare juridice privind consecințele Brexitului.

Al doilea vot a fost tocmai acela de declara Guvernul britanic ca având un comportament sfidător față de Cameră acest vot a fost câștigat de opoziție, cu ajutorul unor parlamentari ai puterii. Însuși faptul că avem o asemenea dezbatere, ca să nu mai zicem faptul că Guvernul a pierdut votul, este excepțional și cu greu poate fi găsit un precedent. Imediat după vot opoziția a cerut un angajament ferm cu termene precise privind publicarea documentelor. Președintele Camerei, permițând un oarecare timp de gândire Guvernului, a spus, totuși, ca ar fi de neconceput ca acesta să continue se ascunde informația. Lidera majorității parlamentare s-a angajat că vă oferi un răspuns în cursul zilei de astăzi și că va apela la un comitet care decide sancțiuni pentru a supraveghea aplicarea voinței Camerei.

Al treilea vot modifică modul în care Camera Comunelor se poate pozitiona față de decizia privind Brexitul la care Theresa May ajunge împreună cu negociatori europeni. Conform vechii forme a legii, Camera Comunelor putea decide dacă aprobă sau nu înțelegerea. Conform noi reguli, în schimb, Camera Comunelor poate nu doar să respingă înțelegerea ci și să instruiască Guvernul privind pașii următori.

A patra înfrângere a Theresei May nu am mai avut loc în Parlamentul britanic ci la Curtea de Justiție A Uniunii Europene. Avocatul General al acesteia, Manuel Campos Sánchez-Bordona, a scris o recomandare prin care îi propune Curții se decidă că Marea Britanie poate anula unilateral decizia de retragere din Uniunea Europeană, atâta vreme cât face acest lucru în spiritul bunei credințe și inainte ca retragerea propriu-zisă să aibă loc. Marea Britanie propusese Curții să se abțină de la o hotărâre, susținând decizia nu are un obiect atâta vreme cât nu a fost inițiată o procedură de anulare a Brexituliuo. Recomandările Avocatului General nu sunt obligatorii CJUE dar, totuși, în mod tradițional ele sunt respectate.

Împreună aceste decizii descriu un traseu nu doar posibil ci și simplu prin care Brexitul poate fi anulat. Pentru asemenea scenariu, Theresa May supune spre aprobare înțelegerea Camerei Comunelor (un vot este deja obligatoriu). Camera Comunelor, nemulțumită, ar respinge înțelegerea și ar instrui-o pe Theresa May să anuleze notificarea de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dacă propunerea Avocatului General este însușită de CJUE, atunci această notificare va intra în vigoare automat, fără să mai fie nevoie de aprobarea ei de către celelalte țări membre din Uniunea Europeană. Astfel, Parlamentul britanic a decide, de unul singur, însăși soarta Europei.

Asta nu înseamnă, însă, că Brexitul este neapărat cea mai probabilă opțiune pe care Camera Comunelor o are la dispoziție. Theresa May a fost înfrântă la vot datorită unei alianțe între cei ce cred că înțelegerea duce Marea Britanie prea departe de Europa cu cei care cred că aceeași înțelegere nu este destul de fermă și că nu asigură suficient de multă independență. Ambele grupuri au dorit mai mare transparență din partea Guvernului și mai mult control din partea Camerei. Rămâne de văzut cum vor arăta majoritățile, atunci când se va vota, însă, soarta Brexitului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.