DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pumn în gură pentru magistrați și jurnaliști prin noul Cod Penal. Pușcărie pentru primii vs dezincriminări și reduceri de pedepse pentru corupți

b1.ro
cod penal judecata ciocanel

În numai două zile, comisia Iordache a reușit ce nu i-a ieșit actualei Puteri în ultimul an și jumătate: dezincriminarea totală a neglijenței în serviciu și parțială a abuzului în serviciu, micșorarea unor pedepse pentru alte infracțiuni de cropție și a  unor termene de prescripție. Totul în numele eficientizării Codului Penal și al descurajării faptelor de corupție. Singurele categorii  de persoane  care riscă să fie descurajate însă în activitatea lor, legală, prin noile modificări magistrații și  jurnaliștii. În contrapartidă la micșorările de pedepse și sancțiuni pentru infractorii judecați pentru fapte de corupție, în cazul magistraților și jurnaliștilor au fost introduse noi pedepse cu închisoare, majorate la jumătate pentru prima categorie.

Liviu Pleșoianu aruncă 'bomba' după ședința coaliției! Tăriceanu îl salvează pe Iohannis de la suspendare: 'Sunt profund dezamăgit'

Noile modificări la Cod se adaugă celor deja operate  la codul de procedură penală și la legile justiției. Totul în numele eliminării exceselor și abuzurilor organelor de justiție și al apărării drepturilor suspecților, persoanelor anchetate pentru  diverse  infracțiuni.

Astfel,  pornind de la  mult  invocata directivă  privind  prezumția de  nevinovăție, la capitolul intitulat „Compromiterea intereselor justiției” s-au introdus două noi fapte,  pedepsite cu închisoare, deși  actul normativ al Uniunii Europne nu vorbește nimic despre astfel de sancțiuni penale.

„Fapta funcționarului public care înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca și cum aceasta ar fi fost condamnată se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declarația se face în numele unei autorități publice, pedeapsa se majorează cu o treime”, se arată la alin. 3, indice 1, al art. 277, formulat de deputatul UDMR Marton Arpad și susținut  în comisia Iordache de către actuala majoritate PSD-ALDE.

Medicii lansează avertismentul: O substanță folosită zilnic crește rezistența la antibiotice

O prevedere care se transformă într-o adevărată armă în mânile inculpaților când vine  vorba de procurorii sau  judecătorii care le gestionează cazul, dar  chiar și împotriva  șefului statului, Klaus Iohannis, care a avut în repetate rânduri, declarații publice cu privire  la "penalii" care "fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA".  Toți devin pasibili cu închisoarea pentru astfel de considerații dacă le vor mai formula pe viitor, în cazul în care această formă de Cod Penal va intra în vigoare.

În cazul magistraților,  pedepsele nu se opresc aici.  Același Marton Arpad propune ca „încălcarea dreptului la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparțial și independent prin orice intervenție care afectează procesul de repartizare aleatorie a dosarelor," să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.  O astfel de prevedere va   permite oricărui  inculpat  nemulțumit de evoluția dosarului sau  procesului său să  facă presiuni în timpul instrumentării dosarului, pronind de al considerente  subiective -  părerea  proprie că judecătorul nu i se pare a fi „imparțial și independent”.

În schimb, o altă modificare adusă de majoritatea PSD-ALDE-UDMR aceluiași articol 277,  ia în  balon și tagma jurnaliștilor.

„Dezvăluirea, fără drept, de informații dintr-o cauză penală, atunci când această interdicție este impusă de legea de procedură penală, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. Mai mult, „dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate”.

Comisia de la Veneția - 'răspuns exploziv' pentru Valer Dorneanu, după ce acesta s-a plâns de 'atacurile virulente' la adresa CCR

Coroborate cu modificările deja operate la Codul de procedură penală care arată că „în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul acestor proceduri”, aceste  amendamente  UDMR, susținute de către coaliția PSD-ALDE, nu doar  că vor împiedica buna informare a publicului cu privire la faptele comise de un inculpat, dar pune pumnul în gură presei,  sub amenințarea unor pedepse cu închisoarea sau amenda penală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.