Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin anunță investiții masive în Inteligența Artificială. A fost lansată o cursă nebună pentru `suveranitate tehnologică`

ifri.org
Putin IA robot

Vladimir Putin a cerut joi guvernului să accelereze dezvoltarea IA în Rusia pentru a face față țărilor occidentale în plină cursă mondială pentru IA.

Potrivit unui document publicat joi pe site-ul oficial al Kremlinului la finalul unei ședințe de guvern, președintele rus a cerut "să se asigure, până în 2030, punerea în practică a măsurilor vizând susținerea activităților centrelor de cercetare în domeniul inteligenței artificiale", relatează La Libre Belgique citat de Rador.

Cursa pentru dezvoltarea IA a început în ultimii ani între cele mai mari grupuri mondiale de tehnologie, precum cele americane Google și Microsoft și gigantul chinez al internetului Baidu.

Acest anunț al Kremlinului vine în momentul în care statul rus își întărește influența asupra sectorului digital și al tehnologiilor de vârf, în plin conflict în Ucraina.

Potrivit foii de parcurs, Vladimir Putin a recomandat o serie de măsuri ce trebuie instituite: trebuie deblocate fonduri federale pentru susținerea cercetării, în special în ce privește algoritmii de învățare automată, "marile modele de limbaj" - roboții conversaționali - și "supercalculatoarele".

Președintele rus vrea de asemenea "să se accelereze introducerea tehnologiilor IA" în întreprinderile publice. Şi societățile care doresc să obțină subvenții de la bugetul de stat vor avea "obligația" să utilizeze inteligența artificială.

În sfârșit, "începând din 2024", un modul numit "Sisteme de IA" va deveni obligatoriu "în cadrul programelor învățământului superior", se mai poate citi în acest document.

Vladimir Putin a repetat în ultimele luni că vrea să ajungă la "suveranitatea tehnologică", sancțiunile internaționale împotriva Moscovei împiedicând-o să aibă acces la softuri străine și la componente precum semiconductoarele.

În aprilie, Sber, unul din liderii ruși ai noilor tehnologii, a lansat propriul robot conversațional, intrând în cursa mondială pentru aceste instrumente create pornind de la IA, ca starul american ChatGPT.

content-image

Inteligența artificială, care promite să revoluționeze un evantai larg de profesii, trezește temeri importante în lume, deoarece această tehnologie poate fi utilizată în scopuri rău voitoare. Multe țări au anunțat deja că vor să reglementeze instrumentele de tip ChatGPT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.