Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin - ce ne aduc următoarele zile?

The Moscow Times
Putin Duma

Pe 21 februarie, Vladimir Putin va susţine un discurs în cadrul unei sesiuni comune a celor două adunări legislative ale Federației Ruse - Duma de Stat și Consiliul Federației. Ar trebui să fie un discurs deosebit de important, întrucât are loc practic în ajunul aniversării "operațiunii speciale" - de agresiune, adică - împotriva Ucrainei și într-un moment în care narațiunea venită de la Kremlin se confruntă cu provocarea complicată a manipulării unei opinii publice interne tot mai confuze. Cum să justifici continuarea unui război care ar fi trebuit să fie câștigat în şase zile și care acum pare să se afle într-un impas interminabil? Putin știe că aceasta este o problemă centrală pentru concetățenii săi, o problemă care are un impact negativ asupra preţioasei sale imagini de mare lider, relateaza Diario de Noticias preluat de Rador.

Joe Biden se va afla în Polonia la acea dată. Formularea ipotezelor de răspuns pe care le va da afirmaţiilor lui Putin va fi cu siguranță parte din pregătirile deplasării sale. În esență, va continua să insiste asupra necesității de a se respecta suveranitatea ucraineană și dreptul la autoapărare. Oricât de belicosă ar fi oratoria lui Putin, ea ar trebui să fie tratată cu un amestec bine gândit de fermitate și prudență, chiar și în condițiile în care se știe că tocmai a expediat nave cu arme nucleare tactice în Marea Baltică, lucru care nu s-a mai întâmplat de pe vremea Uniunii Sovietice, în urmă cu mai bine de treizeci de ani. Dar atâta timp cât dușmănia la adresa Occidentului rămâne doar la nivelul declaraţiilor de ură, al trucurilor politice și al acțiunilor economice, răspunsul trebuie să se inspire doar din sprijinul necondiționat și urgent pentru apărare pe care ucrainenii îl solicită, în mod exemplar, pentru patria lor

Biden înțelege că aceasta este limita în momentul de faţă. Discuţiei ostile și mincinoase i se răspunde cu principii, cu o diplomație clară și cu o asistență pe scară largă pentru poporul agresat. O escaladare care să implice direct o țară membră NATO ar fi o catastrofă. Și o greșeală sinucigașă pe care doar Putin ar fi în stare s-o comită.

Aștept cu îngrijorare discursul din 21 februarie. Mai ales dacă se va dovedi a fi o aprofundare a celor spuse de Putin la Volgograd, în urmă cu două săptămâni, la cea de-a 80-a aniversare a Bătăliei de la Stalingrad. Adică dacă Putin va continua pe linia narațiunii false conform căreia  acum există posibilitatea unei amenințări existențiale la adresa Rusiei, care s-ar manifesta, așa cum a spus el la Volgograd, prin transferul în Ucraina a unor arme mai puternice și mai precise. Această amenințare existențială este o invenţie. Rolul invadatorilor naziști pe teritoriul străin este jucat astăzi de Rusia în Ucraina.

Justificarea patriotică este vitală. Putin întâmpină dificultăți clare în mobilizarea luptătorilor necesari pentru o nouă ofensivă terestră - infanteria și artileria ruse ar trebui să fie pregătite, și nu sunt, pentru a oferi o continuare operațională campaniei de atacuri aeriaene pe care Rusia o desfăşoară. Pentru a incita, Kremlinul trebuie să se agațe de toate falsitățile și temerile istorice. În realitate, existența politică a lui Putin ar putea fi în joc.

Motivația limitată a personalului combatant - cetățenii ruși știu că războiul a fost o tragedie în ceea ce privește pierderea de vieți omenești a militarilor lor - este una dintre principalele fragilităţi ale campaniei lui Putin. Presupusa integrare în Federația Rusă a celor patru regiuni din estul Ucrainei - oficializată după farsa "referendumurilor" din septembrie 2022 și recunoscută doar de Coreea de Nord - va fi aprofundată cu o întreagă baterie de legi noi, care vor fi aprobate la Moscova pe 22 februarie. Va fi încă o încercare de a-i obliga pe tinerii recruți să lupte în aceste regiuni, care sunt parțial ocupate, dar fantezist integrate din plin în patria rusă, pentru apărarea lor în mod obligatoriu de către cei care trebuie să-și îndeplinească serviciul militar. Dar nu va rezolva problema lipsei de convingere și de pregătire a acestor noi combatanți, care vor avea aceeași soartă ca și cei care au fost sacrificați acolo în ultimele luni. Toate acestea ar putea intensifica opoziția față de regimul lui Putin. Occidentul trebuie să găsească o modalitate de a apăsa pe această clapă. La muniții, la bateriile antiaeriene, la tancuri și la alte vehicule de luptă, la schimbul de informații strategice cu Ucraina, trebuie adăugată o campanie de informare destinată populației ruse. Informația care să conţină adevăr este o armă a păcii și a eliberării.

(Articol de Victor Ângelo, consilier pe probleme de securitate internațională; fost secretar general adjunct al ONU) - preluare Rador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.