Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO A început întâlnirea Putin - Erdogan. Liderul rus anunță că este 'deschis la negocieri'

voanews.com
erdogan-putin

Întâlnirea liderului rus Vladimir Putin cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a început luni la Soci, iar potrivit unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului, în discursul de întâmpinare liderul rus i-a spus omologului turc că problemele legate de criza ucraineană "nu vor fi ignorate" şi că este "deschis" la negocieri pe tema acordului referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, conform news.ro.

"Dragă domnule Preşedinte! Dragi prieteni,

Am convenit asupra acestei întâlniri cu mult timp în urmă, dar, după alegerile din Turcia, aceasta este prima noastră întâlnire faţă în faţă. Am avut deja plăcerea de a vă felicita pentru rezultatele obţinute şi aş dori să o spun din nou în persoană, chiar dacă au trecut câteva luni.

Elanul în dezvoltarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, care a fost obţinut cu participarea dumneavoastră directă, a fost menţinut. Aş dori să atrag atenţia asupra faptului că, anul trecut, cifra noastră de afaceri comercială a crescut cu peste 80 % - 86 %, cred. În prima jumătate a acestui an, tendinţa pozitivă continuă. Nu este la fel de puternică ca anul trecut, dar este totuşi pozitivă.

Iar relaţiile se diversifică: nu este vorba doar de sectoarele tradiţionale ale cooperării noastre, inclusiv agricultura şi energia, ci şi de alte domenii care se dezvoltă, ceea ce mă bucură foarte mult.

Am făcut progrese, sper ca în viitorul apropiat să finalizăm negocierile privind crearea unui hub de gaze în Turcia, pentru a face mai stabilă şi mai echilibrată situaţia în sectorul energetic din regiune. Cred că acest lucru va fi benefic.

În domeniul agriculturii, am menţionat deja, am extins posibilităţile de furnizare a produselor agricole de la producătorii turci pe piaţa rusă, iar aici volumul este bun - şi în creştere.

În domeniul industriei metalurgice, relaţiile se dezvoltă şi au o perspectivă foarte bună. După cum am spus, ne mişcăm cu multă încredere în sectorul energetic. S-au ajuns la acorduri între principalii furnizori şi consumatori de ambele părţi şi sper că acest lucru se va întâmpla şi vom vedea acest lucru în viitorul apropiat.

Construcţia reactoarelor nucleare de la centreala Akkuyu continuă. Turcia a devenit acum membră a clubului internaţional al statelor nucleare în sensul deplin al cuvântului - după livrarea primului lot de combustibil nuclear rusesc la Akkuyu. Anul viitor - totul decurge conform planului - vom lansa prima unitate. Există opţiuni posibile interesante aici pentru continuarea cooperării noastre. În acest moment, un personal calificat foarte numeros - aproximativ 25 000 de persoane - continuă să lucreze la uzină.

Avem multe de discutat în ceea ce priveşte asigurarea securităţii în regiune. Bineînţeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană. Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi întrebări cu privire la acordul privind cerealele. Suntem deschişi la negocieri pe această temă.

Bineînţeles, noi doi am făcut multe pentru situaţia din Siria. Ştiu cât de sensibilă este această problemă pentru Republica Turcia. Trebuie să consolidăm cele mai importante lucruri care au fost stabilite în cadrul formatului Astana, precum şi această platformă în sine, în opinia mea.

Bineînţeles, este vorba şi despre alte ţări din regiune, mă refer la tema libiană.

Există multe alte chestiuni bilaterale şi internaţionale care se vor afla cu siguranţă în centrul atenţiei noastre astăzi.

Vă mulţumesc foarte mult pentru că aţi acceptat invitaţia şi aţi venit astăzi la Soci", a declarat Putin.

Erdogan vrea să-l convingă pe Putin să revină la acordul care permitea exportul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, o înţelegere pe care Ankara a mediat-o anul trecut împreună cu ONU şi care a contribuit la atenuarea unei crize alimentare globale, dar din care Moscova s-a retras în iulie.

Turcia, membră NATO, are legături strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. S-a opus invaziei Rusiei în Ucraina, dar în acelaşi timp nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi a avansat în cooperarea sa economică cu Rusia de la invazia de la începutul anului trecut.

CE VREA MOSCOVA

Una dintre principalele solicitări ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reintegrată în sistemul internaţional de plăţi SWIFT, de la care UE a deconectat-o în iunie 2022, ca parte a sancţiunilor de amploare impuse ca răspuns la invazie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă că principiile care erau stabilite în acordul pentru cereale nu au fost puse în aplicare data trecută, fără a preciza despre ce este vorba.

Erdogan, la rândul său, a transmis că promisiunile făcute Rusiei trebuie să fie puse în aplicare.

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră de când şi-a invadat vecinul ucrainean şi a ameninţat că va trata toate navele ca potenţiale ţinte militare după ce s-a retras din acordul susţinut de ONU. Ca răspuns, Ucraina a anunţat crearea unilaterală a unui "coridor umanitar" de-a lungul coastei vestice a Mării Negre, care trece prin apropiere de România şi Bulgaria. Duminică, o a treia navă, Anna-Theresa, sub pavilion liberian, a ieşit din Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor folosindu-se de acest coridor.

Rusia va discuta, de asemenea, în întâlnirile cu oficialii turci despre o iniţiativă a lui Putin de a furniza până la 1 milion de tone de cereale ruseşti Turciei la preţuri reduse pentru procesarea lor ulterioară în fabricile turceşti şi expedierea către ţările care au cel mai mult nevoie de ele.

Pentru Rusia, Erdogan este un broker cheie - şi unul respectat personal de Putin. Aceasta este prima lor întâlnire personală din octombrie anul trecut.

Înaintea întâlnirii de luni, preţurile la grâu din SUA au închis vineri în scădere, deoarece pieţele au pus în balanţă stocurile globale reduse cu perspectiva unei producţii mari de grâu rusesc şi cu eforturile de reînnoire a acordului, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.