Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin, în Serbia, într-o tentativă de a consolida influenţa rusă în centrul Europei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, efectuează joi o vizită în Serbia, ţară care candidează pentru aderarea la UE, dar are grijă şi să nu-şi deterioreze relaţiile cu aliata sa tradiţională, comentează AFP.

Confruntat cu o răcire a relaţiilor sale cu UE din cauza conflictului în Ucraina, preşedintele rus - care va participa la ceremoniile marcând a 70-a aniversare a eliberării Belgradului - poate conta pe o primire călduroasă în Serbia, care refuză să se alinieze sancţiunilor impuse Moscovei de Bruxelles. 

'Când am decis să negociem cu Uniunea Europeană, noi nu am discutat despre sancţiuni împotriva Rusiei', a reiterat preşedintele sârb Tomislav Nikolic într-un interviu acordat în ultimul weekend. 

'Rusia are numeroşi aliaţi în lume, dar în Europa cei dispuşi să i se alăture lui Putin sunt puţini. În schimb, în Serbia, marea majoritate a cetăţenilor păstrează o opinie pozitivă despre preşedintele rus', a estimat şi istoricul sârb Cedomir Antic. 

De la declanşarea crizei în Ucraina, în noiembrie 2013, diplomaţia sârbă întreţine un echilibru fragil între respectarea obligaţiilor sale faţă de UE - cu care a demarat negocieri de aderare în ianuarie - şi menţinerea bunelor relaţii cu Moscova, care a susţinut Belgradul în numeroase dosare internaţionale sensibile, între care cel al independenţei fostei provincii sârbe Kosovo, pe care Rusia nu o recunoaşte ca stat. 

Pentru Moscova, este important ca apropierea Serbiei de UE să nu prejudicieze parteneriatul său cu Belgradul şi interesele ruseşti. 

'Scopul principal al vizitei în Serbia este de a susţine legăturile existente. Energia va fi un subiect foarte important' în agenda discuţiilor, a declarat pentru AFP Feodor Lukianov, redactor şef al revistei 'Rusia în politica globală'. 

Serbia este una dintre ţările prin care ar urma să treacă gazoductul South Stream, proiect al Gazprom evaluat la 16 miliarde de euro, care trebuie să transporte începând cu sfârşitul anului 2015 gaze ruseşti spre Europa ocolind Ucraina. 

Comisia Europeană, care estimează că regulile europene pentru pieţele publice nu au fost respectate, în special în accesul ţărilor terţe, a obţinut din partea Bulgariei să întrerupă lucrările la gazoduct, în timp ce Serbia a afirmat clar că lucrările continuă pe teritoriul său, 

Gazprom este proprietarul majoritar al Companiei petroliere sârbe NIS cu 51 % din acţiuni. 

În plus, Belgradul şi Moscova au înfiinţat în aeroportul din Nis (în sudul Serbiei) un Centru regional pentru situaţii de urgenţă, unde staţionează avioane ruseşti gata să intervină în regiune, la cererea altor ţări. 

În ianuarie 2013, Moscova şi Belgradul au semnat un acord de credit de 800 de milioane de dolari destinaţi reconstruirii infrastructurii feroviare. În aprilie, Moscova a acordat aliatului său încă un împrumut de 500 de milioane de dolari, destinaţi să-l ajute să facă faţă marelui său deficit bugetar. 

Pentru Belgrad, vizita preşedintelui rus reprezintă ocazia de a adresa mesaje politice Occidentului, estimează analistul politic Miodrag Radojevic. 

În timp ce Serbia se pregăteşte să preia preşedinţia OSCE, în 2015, Belgradul 'ar putea încerca să se afirme ca un loc propice pentru întrevederi între reprezentanţi ai Rusiei şi ai Occidentului pe teme precum Ucraina, care nu privesc în mod special Serbia', a declarat el. 

În afară de întrevederile sale cu responsabilii sârbi, preşedintele rus Vladimir Putin va asista la o mare paradă militară, prima organizată în capitala sârbă după 1985, care va marca împlinirea a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupaţia nazistă. 

Cu acest prilej, preşedintele rus va susţime un discurs. 

Peste 3.000 de militari sârbi, precum şi unităţi de blindate şi aviaţie, vor participa la această defilare, urmând să li se alăture invitaţi sosiţi special din Rusia, ca grupul de acrobaţie aeriană Strizhi, al aviaţiei militare ruse.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.