Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin trage linie: 'Următoarea etapă în Siria va fi încetarea totală a focului'

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că "următoarea etapă" pentru Siria va fi "o încetare a focului pe întregul teritoriu", în timp ce continuă evacuarea a mii de civili şi rebeli din Alep, al doilea oraş ca mărime sirian, situat în nordul ţării, potrivit AFP, transmite agerpres.

"Noi ducem negocieri intense cu reprezentanţi ai opoziţiei armate, în special graţie medierii Turciei", a afirmat Putin vineri la Tokyo, în a doua zi a vizitei sale în Japonia.

"Am convenit în timpul unei convorbiri telefonice cu (preşedintele turc, Recep Tayyip) Erdogan să propunem diferitelor părţi ale conflictului un nou teren pentru negocieri de pace. Aceasta ar putea fi capitala Kazahstanului, Astana", a adăugat preşedintele Rusiei, aliat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

Citeşte şi: 8000 de civili au fost evacuaţi din Alep. EXODUL continuă - LIVE VIDEO

Astana a găzduit deja întâlniri dintre reprezentanţii regimului sirian şi personalităţi din opoziţia tolerată de Damasc.

Aceste declaraţii intervin în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească mai târziu în cursul zilei pentru a încerca să obţină desfăşurarea la Alep a unor observatori internaţionali mandataţi să supravegheze operaţiunea de evacuare a civililor şi rebelilor.

Mii de persoane au fost evacuate joi din Alep, la o lună după ofensiva devastatoare lansată de regim, care se pregăteşte să proclame cea mai importantă victorie a sa în acest conflict, odată cu preluarea completă sub control al acestui al doilea oraş al Siriei.

Bashar al-Assad, care a beneficiat de un sprijin crucial din Rusia şi Iran, a afirmat că sirienii "scriu istorie' prin "eliberarea" în curs de desfăşurare a fostului bastion al insurecţiei.

Citeşte şi: Insulele Kurile, mărul discordiei între Rusia şi Japonia: 'E greu să cădem la pace'

Intervenţia militară a Rusiei în septembrie 2015 a permis trupelor regimului, atunci în derută, să inverseze situaţia.

Conflictul foarte complex din Siria, implicând diferiţi beligeranţi şi susţinători ai lor regionali şi internaţionali, a făcut peste 310.000 de morţi din martie 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.