Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răceală totală pe relația Guvern - Coaliție. Soarta premierului pe muchie de cuțit: Tic, tac...

pixabay.com
fulger meteo nor

În ultimele luni relațiile dintre premier și liderul Coaliției s-au deteriorat constant și sigur. E doar o chestiune de timp până când ruptura se va oficializa. Unii susțin că ar fi vorba de zile, alții că e vorba de săptămâni. Singura necunoscută e dacă divorțul se va produce amiabil sau cu ”scandal”.

Donald Trump, ATAC la primarul musulman al Londrei, în urma atentatelor teroriste

STIRIPESURSE.RO a relatat în ultimele două săptămâni de înghețul instalat între premierul Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea (AICI, AICIAICI și AICI). Încet încet miniștrii au venit la partidele din care fac parte și nu au avut deloc cuvinte de laudă la adresa prim-ministrului. Deși președintele PSD a reușit să mascheze întrucâtva tensiunile, nu același lucru l-a făcut Călin Popescu Tăriceanu care s-a arătat foarte revoltat de faptul că Coaliția ar fi fost forțată să ducă în Parlament puncte importante din Programul de Guvernare (Legea salarizării și Fondul Suveran de Dezvoltare) pe motiv că Guvernul din motive necunoscute nu mișcă lucrurile.

Deși la început mai toți responsabilii din partid negau răceala care se instalase pe relația Guvern - Coaliție, în ultimele zile admit că situația e critică. ”Se va întâmpla! E o determinare totală!”, ne-a relatat unul din înalții responsabili ai Coaliției, iar numărul celor care spun direct că ”omul nostru a devenit omul sistemului, omul serviciilor”, e din ce în ce mai mare.

Un alt important lider politic din zona Puterii susține că lucrurile sunt puțin mai simple: ”pur și simplu nu mai există încredere! E ca într-o familie: a dispărut love, dispare tot. Asta-i viața! Important va fi ca partenerii să se despartă în termeni normali. Așa ar fi ideal”.

Potrivit informațiilor din cadrul Coaliției o decizie definitivă ar urma să se ia foarte curând și toate posibilitățile sunt în discuție:

1.Premierul rămâne pe poziții și se va face o restructurare serioasă la nivelul superior al Guvernului și se va reporni de pe baze noi. La pachet ar veni și o remaniere serioasă.

2.Premierul demisionează după o discuție cu conducerea Coaliției.

3.Premierul nu cedează și în ciuda deciziei partidului încearcă să supraviețuiască la Palatul Victoria.

4.O moțiune de cenzură inițiată de PSD-ALDE care să ducă la căderea Guvernului Grindeanu.

Vrei să NU te mai muște tânțarii vara aceasta? Ia această VITAMINĂ!

___

1.Șansele sunt extrem de mici, dar posibilitatea există. Prim-ministrul ar urma să își ia angajamentul că Programul de guvernare convenit e obligatoriu și că întreaga comandă este la Parlament. Și-ar revizui comportamentul și ar înțelege că sprijinul nu vine din zone mai mult sau mai puțin militarizate, relatează sursele citate.

2.O demisie a premierului ar fi variantă ideală din toate punctele de vedere. Nu ar trebui să se ajungă la nici un vot și totul s-ar petrece după discuții clarificatoare cu conducerea Coaliției. În acest caz Coaliția ar desemna un alt candidat de prim-ministru (șanse mari să fie un parlamentar) și după consultări cu președintele Klaus Iohannis să se primească mandatul pentru formare noii formule guvernamentale. Mulți din actualii titulari ar putea să nu se mai regăsească în noua formulă.

3.În această variantă lucrurile s-ar complica foarte urât. Premierul nu poate fi demis doar de Parlament, numai că o moțiune de cenzură necesită puțin timp și e costisitoare pentru imaginea partidului. În cea mai optimistă variantă tot ar dura aproape 2 săptămâni. O variantă ar fi a demisiei tuturor miniștrilor din funcții lăsându-l pe premier singur. Acesta i-ar putea propune președintelui României interimari pe toate funcțiile, dar nimeni nu crede că vreun membru PSD sau ALDE ar îndrăzni să accepte. Dacă nici în acest caz premierul nu va ceda se va ajunge la moțiunea de cenzură.

4.Procedura este clasică. Se strâng semnăturile, se face textul moțiunii de cenzură și se decide data citirii și votării ei. Rezultatul este clar de pe acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.