Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rachetele au străpuns cerul României, miercuri și joi: 29 de trasoare lăsate moștenire de Petre Daea au fost folosite de guvernul PNL

www.romania-actualitati.ro
rachete antigrindina

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 29 de rachete, miercuri şi joi, prin două unităţi din Oltenia şi Muntenia, comunităţile locale şi culturile agricole din zonele de intervenţie fiind protejate de pagubele cauzate de căderile de grindină, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Ca urmare a manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată înregistrate în majoritatea regiunilor ţării începând cu 29 aprilie 2020, unităţile operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) au desfăşurat primele acţiuni de combatere a căderilor de grindină din acest an. Astfel, în 29 aprilie, din punctul de lansare Cerăt aparţinând Grupului de combatere Segarcea din cadrul Unităţii de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Oltenia, au fost lansate 3 rachete antigrindină, iar în 30 aprilie, din punctele de lansare Câmpina, Tătaru, Tisău, Mehedinţa şi Vipereşti din structura Unităţii pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova, până la ora 14:00, au fost lansate 26 de rachete antigrindină, acţiunea fiind în desfăşurare până la încetarea stării de alertă de fenomene meteorologice periculoase", se arată într-un comunicat al MADR.

Citește și: Rareș Bogdan profețește o răsturnare de situație, după criza generată de coronavirus: Unul dintre marii pierzători ai acestei crize este Nicușor Dan

Acţiunile au avut efectul scontat, comunităţile locale, culturile agricole, infrastructura şi bunurile publice şi private din zonele de intervenţie fiind protejate faţă de pagubele cauzate de căderile de grindină, spun reprezentanţii ministerului.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început în 15 aprilie 2020, Unităţile din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor fiind pregătite pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase prin intervenţii active în atmosferă.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

În sezonul 2020 de combatere a căderilor de grindină, numărul punctelor de lansare şi, implicit, suprafaţa protejată faţă de fenomenele meteorologice periculoase a crescut semnificativ în raport cu anii anteriori.

Sistemul va proteja o suprafaţă de circa 1.500.000 ha, prin funcţionarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel: UPCCG Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt; UCCG Iaşi care asigură, cu 12 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Iaşi şi Vaslui; UCCG Vrancea care asigură, cu 10 PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Vrancea şi Galaţi; UCCG Oltenia care asigură, cu 17 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi; UCCG Timiş care asigură, cu 4 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Timiş.

Citește și: S-ar pregăti un adevărat cutremur: Klaus Iohannis ar urma să-l debarce pe Ludovic Orban! O nouă femeie va fi premier?

Alte 15 puncte de lansare din cadrul UCCG Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş sunt finalizate, urmând a intra în operare, iar alte 26 PL se află în diferite stadii de construire.

Potrivit datelor MADR, în ultimii cinci ani, suprafaţa protejată a crescut constant, de la 116.000 hectare protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane hectare în anul 2020, depăşind 2,3 milioane hectare în sezonul următor. SNACP nu are în acest moment capacităţi de intervenţie pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii ţări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităţilor operaţionale.

Citește și: Rareș Bogdan profețește o răsturnare de situație, după criza generată de coronavirus: Unul dintre marii pierzători ai acestei crize este Nicușor Dan

La acest moment, protecţia antigrindină şi capacităţile de creştere a precipitaţiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii ţări şi de conectare la nivel transfrontalier, un aspect important pentru sustenabilitatea şi perspectiva de dezvoltarea a sistemului.

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit funcţional începând cu anul 2000, ca urmare a necesităţii adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torenţiale, secetă ş.a.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

Scopul SNACP este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum şi a comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Activităţile de combatere a grindinei generează modificări ale condiţiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acţiune, în spaţiu şi timp. Reglementarea activităţii de intervenţii active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă şi prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii şi a Programului de dezvoltare a SNACP 2010-2024.

Citește și: S-ar pregăti un adevărat cutremur: Klaus Iohannis ar urma să-l debarce pe Ludovic Orban! O nouă femeie va fi premier?

Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autorităţii pentru Administrarea SNACP structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.