Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Herjeu INTRĂ TARE în plin scandal pe RASISM: Denaturează sensul antirasismului. E doar o inabilitate

Facebook
Radu Herjeu

Radu Herjeu comentează scandalul de rasism izbucnit în Turcia după ce arbitrul Sebastian Colțescu i-a spus unui antrenor negru. Herjeu spune că la mijloc e vorba de o exagerare

"Mă știți că sunt un antirasist, virulent chiar.

Dar mi se pare că incidentul cu arbitrul român riscă să denatureze chiar sensul antirasismului.

În astfel de cazuri, numai cine îl cunoaște personal poate spune dacă folosirea cuvântului ”negru” a fost cu intenția de a jigni sau de a categorisi rasial depreciativ o persoană.

Citește și: OMS s-a DEZLĂNȚUIT: VĂDUVIȚI de pasageri, transportatorii aerieni PROFITĂ de pandemie și cer prețuri EXORBITANTE la transportul echipamentelor medicale

Eu cred că nu. Eu cred că a apelat la el pentru a identifica jucătorul vizat, așa cum ar fi spus ”blond”, ”gras”, ”cu chelie”. Sigur, putea spune ”african”, deși, sincer, nu știu de ce asta ar fi fost mai puțin rasist. Putea arăta spre ”ăla de lângă ălălalt, cu adidași verzi”. Dar cine-ar fi făcut-o?

Da, este o inabilitate, o lipsă de inspirație, care, într-o țară în care ”negro” este un termen rasist, și într-un moment și un loc unde nu poți ține prelegeri lingvistice despre limba română, a dat prost.

Dar amploarea pe care a căpătat-o totul, implicarea factorilor politici de la Ankara și, acum, și de la București, deformează un incident care ar trebui închis cu o anchetă echilibrată a foruruilor sportive și niște scuze din partea vinovatului.

Altfel, riscăm să se dea apă la moară rasiștilor care îl vor folosi pentru a-și justifica derapajele, ducând în derizoriu ”corectitudinea politică” pe care dau ei aberant vina când sunt taxați pentru adevăratele manifestări de ură și frică", scrie Herjeu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.