Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Jude, despre Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii: Îmi doresc ca tot ceea ce e în film să provoace o mică reflecţie în spectator

zimbio.com
radu jude

Radu Jude speră ca noul său film „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” („Do Not Expect Too Much from the End of the World”) să trezească în spectator o reflecţie, potrivit news.ro.

Pentru că i se reproşează că face filme pentru festivaluri, cineastul răspunde la această „acuzaţie”: „Dacă aş face filme pentru festivaluri, aş tăia lucrurile care sunt specific româneşti pentru că ele provoacă oarecare confuzie”. Pelicula este propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2024, categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Filmul a avut premiera mondială în luna august la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint - Premiul Special al Juriului, Menţiune din partea Juriului Ecumenic şi Premiul I din partea Juriului Tinerilor. Producători sunt Ada Solomon şi Adrian Sitaru.

„Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” pune în legătură diverse naraţiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) şi diverse strategii estetice.

Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrşan, Dorina Lazăr şi László Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actriţă germană Nina Hoss.

„Scenariul a fost construit pas cu pas, ideea de a crea un montaj în care să intre, pe lângă povestea principală, povestea avatarului Ilincăi, apoi imaginile din 'Angela merge mai departe' de Lucian Bratu, şi la un moment dat atunci când pregăteam împreună cu Ada Solomon şi cu Adrian Sitaru o aplicaţie pentru Luxemburg a trebuit să facem o prezentare a proiectului şi feed-back-ul a fost că nu înţeleg care sunt imaginile contemporane şi cele din filmul anului '80. Mi-am dat seama că putem avea o problemă. Am hotărât încetul cu încetul să schimbăm stilul de imagine. Am filmat nu doar alb negru dar şi pe peliculă de 16 mm şi dintr-un soi de dorinţă de a experimenta cu un suport care e aproape  pe cale de dispariţie. Diferenţa între cinema şi alte arte este că odată ce o tehnologie se impune cele de dinainte au tendinţa să dispară. Eu îmi doresc să păstrez multe din lucrurile care ţin şi de tehnica cinematografului mai veche pentru că văd acolo nişte potenţiale care nu s-au împlinit cu totul. Îmi doream ca filmul să aibă un aspect de colaj, de lucruri amestecate, în felul ăsta mi s-a părut că imaginea alb negru oferă un contrast celorlalte formate. E şi un mod de a invita spectatorii să privească filmul, îmi doresc un raport critic, analitic. „Îmi doresc ca tot ceea ce e în film să provoace o mică reflecţie în spectator, ce ţine de tema filmului să provoace o mică dorinţă de a se gândi asupra ceea ce propune filmului”, a spus Radu Jude într-o conferinţă de presă.

ÎActriţa Ilinca Manolache a subliniat că „cel mai important lucru a fost pentru mine să fiu atentă la ce îmi cere Radu să fac. Când am citit scenariul m-am simţit superreprezentată, nu am simţit personajul foarte departe de mine. E un film de care sunt foarte mândră. Acest film mi-a dat speranţă şi încredere în mine ca artist şi în profesia mea în general”.

Ovidiu Pîrşan: „Pentru mine a fost cea mai frumoasă experienţă de viaţă. Rolul nu mi-a fost greu pentru că eu chiar sunt într-un scaun rulant, aşa că mi-am spus povestea într-o altă variantă. Am avut un accident rutier şi a trebuit să povestesc despre un accident de muncă. Este ceva extraordinar ce am făcut şi mă gândesc ca pe viitor să dezvolt chestia asta”.

În film apar persoane cu dizabilităţi şi regizorul Radu Jude spune că şi-a dorit de la început să nu lucreze cu actori care să joace rolurile lor, ci chiar cu persoane aflate în această situaţie pentru „că mi s-a părut important”.

Titlul filmului „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” „este un aforism de Stanisław Jerzy Lec pe care l-am împrumutat şi îmi place pentru că oferă un soi de contradicţie, există evident un sentiment de sfârşit provocat de tot mai multe lucruri, dincolo de criza economică, de ce se întâmplă în Ucraina, în Israel, în Gaza, dar în acelaşi timp există o anumită ironie în titlu şi mi s-a părut că reprezintă foarte bine cele două direcţii în care filmul funcţionează: o direcţie serioasă şi pesimistă şi una optimistă şi ironică”.

Radu Jude spune că este deschis la toate reacţiile publicului şi toate sunt importante pentru el. „Dacă cinema-ul e o artă populară, nu e în sensul în care toată lumea e interesată, ci mai degrabă că toată lumea are o opinie fără să se jeneze”, după cum spune Godard. „Cred că reacţia violentă faţă de un film e primul pas pentru a-l accepta”, a subliniat Radu Jude.

În privinţa reacţiilor după vizionările din festivaluri, Radu Jude a precizată că „e un film care e foarte confuzant pentru străini şi filmele mele au o dimensiune locală foarte puternică. Mi se spune că fac filme pentru festivaluri. Dacă aş face filme pentru festivaluri, aş tăia lucrurile care sunt specific româneşti pentru că ele provoacă oarecare confuzie. În 'Angela merge mai departe' e interesant de citit cronicile pentru că oamenii înţeleg fiecare ce pot. Un film e cu atât mai bun cu cât ai mai multe de spus, spunea Jean Renoir. Foarte multă lume s-a recunoscut în tipul ăsta de muncă care e foarte nesigură, în care nu mai există siguranţa locului de muncă undeva. Mi se pare că filmul suprinde, fără să-mi fi propus, o dimensiune universală”.

Filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” va intra în cinematografele din România în 27 octombrie, dar până atunci își continuă parcursul internațional fiind prezent atiât în programele competiționale sau ca invitat special în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume, precum: New York, Toronto BFI London, Viennale, Chicago, Pusan etc.

Din distribuţie mai fac parte actorii Katia Pascariu, Şerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu şi Sofia Nicolaescu. Într-o apariţie specială - cineastul Uwe Boll.

„Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii” este o producţie 4 Proof Film şi Micro Film, în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici şi Kinorama, în asociere cu Bord Cadre Films şi Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Film Fund  Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 şi Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom şi Televiziunea Română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.