Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Țincu AVERTIZEAZĂ: 'Dacă varianta sud-africană nu mai răspunde la anticorpii pe care îi avem, probabil va fi necesară o nouă producție de vaccinuri'

Politici de sanatate
radu tincu

Dacă mutațiile variantei sud-africane a SARS-CoV-2 schimbă conformația proteinei de suprafață spike, acest lucru înseamnă că anticorpii dobândiți prin vaccinare sau prin boală nu se mai pot cupla și nu mai au eficiență, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, vineri, la B1 TV.

„Este o variantă virală care a fost identificată pe 11 noiembrie și iată că în doar două săptămâni a ajuns deja în Europa, e primul caz confirmat. În Africa de Sud au fost identificate 22 de cazuri inițial, dar trebuie să avem în vedere că nu se realizează o testare și genotipare atât de frecventă care să ne arate cu aceeași acuratețe ca în Europa evoluția pandemică, însă ceea ce creează îngrijorare în raport cu această nouă variantă virală este că are cele mai multe mutații care afectează proteina de suprafață spike comparativ cu toate celelalte variante virale. Acest lucru – sigur, dincolo de riscul de transmitere mult mai ridicat comparativ cu varianta Delta sau Delta plus – creează probleme în ceea ce privește anticorpii pe care i-am dobândit fie în urma imunizării, fie în urma trecerii prin boală. Se pare, din primele date pe care le avem la acest moment, ca această variantă virală este mai rezistentă la anticorpii pe care îi deținem”, a explicat medicul.

El spune că deocamdată nu avem la dispoziție toate datele necesare pentru a da un verdict comprehensiv cu privire la varianta sud-africană.

„Ea abia se află acum în expertizare. Marea Britanie este cea care realizează genotiparea exactă și face tot felul de teste să vadă dacă anticorpii pe care îi avem în urma vaccinării sau în urma trecerii prin boală mai reușesc să se cupleze de suprafața virusului. Sunt 32 de mutații identificate care vizează tocmai acea proteină de suprafață de care anticorpii ar fi trebuit să se lege și să determine blocarea intrării virusului în celulă. Dacă aceste 32 de mutații schimbă conformația proteinei de suprafață spike, asta înseamnă că anticorpii nu se mai pot cupla și, în acest fel, nu mai au eficiență. Dacă acest lucru se întâmplă, sigur suntem într-o situație extrem de serioasă pentru că tot ce a însemnat vaccinare și trecere prin boală nu mai au niciun fel de eficiență la acest moment”, a adăugat Radu Țincu.

Întrebat dacă e prea devreme pentru a ști dacă această variantă presupune un risc mai mare de a suferi forme grave de boală, medicul a spus: „Din păcate, aceste informații nu sunt încă furnizate pentru că nu au fost suficienți pacienți care să fie expertizați din această perspectivă a severității bolii pe care au dezvoltat-o, însă din nou se pare că această variantă virală a apărut într-o țară unde vaccinarea nu este prezentă – și aici într-adevăr este o greșeală a faptului că țările bogate s-au concentrat în a-și vaccina populația cu precădere, negândidu-se că în zonele sărace ale lumii, acolo pot să apară variante virale care să zădărnicească toată această politică de vaccinare”.

„Mai mult decât atât, această variantă se pare că a apărut la o persoană HIV pozitivă care avea un sistem imunitar mai puțin competent, dându-i posibilitatea virusului să scape de sistemul imunitar și, în acest fel, să își dezvolte tot felul de mecanisme de adaptare”, a mai afirmat Radu Țincu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.