Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor prezintă un documentar de excepție: cum au distrus teroriștii ISIS un oraș simbol al creștinismului și l-au asasinat pe arheologul Khaled al Assad

palmyra-1042932_960_720

Jurnalistul Radu Tudor a prezentat în cadrul emisiunii ”Punctul de întâlnire”, de la Antena 3, un documentar de excepție realizat de NATO, despre orașul antic Palmyra, din Siria, oraș care conține dovezi ale creștinismului timpuriu, dar care a fost distrus de teroriștii ISIS. Înainte de a distruge orașul, teroriștii l-au ucis pe omul de știință e Khaled al Assad, un arheologul sirian, care și-a dedicat întreaga carieră orașului antic Palmyra.

Citește și: Tudorel Toader s-a ţinut de cuvânt: Documentele din centrul disputei cu sindicatele, PUBLICATE pe site-ul Ministerului Justiţiei

”Un documentar excepțional al NATO, cu asasinarea unui mare om de știință, un om care avea grijă de orașul antic Palmira, cel construit de romani acum 2000 de ani, cel care urme inclusiv ale debutului creștinismului în aceea parte de lume. Orașul Palmira a fost distrus de teroriștii ISIS, dar toată povestea a început cu decapitarea acestui om de știință care avea grijă de acest oraș”, a explicat Radu Tudor, în prezentarea documentarului.

Omul de știință este Khaled al Assad, un arheolog sirian, care și-a dedicat întreaga carieră orașului antic Palmyra. El a fost ucis de teroriștii ISIS în anul 2015, la vârsta de 83 de ani.

Palmira a fost un oraș antic situat într-o oază cu două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc (215 km) și Eufrat (120 km), în deșertul sirian. Lângă ruinele orașului antic, la circa 500 de metri, se găsește orașul sirian Tadmur.

Palmira era în secolul I d.Hr. sub stăpânire romană. Împăratul roman Caracalla (188-211) a ridicat orașul la rangul de „colonie romană”. Orașul cunoaște o perioadă de înflorire mulțumită legăturilor comerciale cu Drumul Mătăsii. Orașul suferă pagube materiale prin conflictul militar dintre romani și sasanizi (perși) în anul 260, chiar și împăratul roman Valerian căzând în mâinile perșilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.