Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raeţchi dă ordine PSD: Renunţaţi la testele grilă la literatură. Sunt o adaptare a școlii la incompetența tip Dăncilă

orban raetchi

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a transmis ministrului Educaţiei, Rovana Plumb, să nu permită introducerea testelor grilă la literatură, idee care ar duce la creşterea gradului de analfabetism funcţional - deja dublu faţă de media UE - şi la transformarea şcolilor româneşti într-o fabrică de personaje ca Viorica Dăncil:

 

"Doamna ministru,

Ideea de a testa cunoştinţele de literatură prin teste tip grilă nu este altceva decât o nouă mostră sinistră de uniformizare şi tipizare a învăţământului românesc, care se potriveşte mănuşă cu manualul unic. Literatura nu are în niciun caz ca scop principal acumularea robotică de informaţii, ci deprinderea unui mod de exprimare, de transmitere de emoţii, de argumentare care să - tocmai! - să depăşească nivelul unei grile. Este obligatoriu să renunţaţi urgent la această idee aberantă.

Faptul că 40% dintre subiectele de literatură şi matematică vor conţine teste grilă arată că master-planul PSD pentru educaţie începe să semene cu o fabrică de non-valori tip Viorica Dăncilă.

Măsura seamănă cu multe dintre punctele incluse în programul de guvernare - nu are un studiu serios în spate şi lasă efectele secundare pe seama hazardului.

Doamnă ministru,

 

Vă reamintesc că în 2016 România era pe locul I la analfabetism funcţional în UE, iar la nivelul Europei suntem devansaţi doar de Albania. Asta înseamnă că 42% dintre elevii români nu sunt capabili să înţeleagă un text citit la prima vedere şi nu se descurcă cu operaţii aritmetice elementare. Prin urmare, introducerea testelor tip grilă la română şi matematică nu va face altceva decât să elimine România de pe harta competitivităţii şi a performanţei în educaţie. Deja avem de două ori mai mulţi analfabeţi funcţionali decât media europeană, iar decizii de acest fel nu fac decât să ducă la sporirea acestui procent, în timp ce ţări precum Polonia au reuşit să îşi reducă considerabil gradul de analfabetism funcţional în ultimii 15 ani. În mod deloc surprinzător, specialişti în educaţie au recomandat măsuri prin care să fie dezvoltată partea analitică şi gândirea critică a elevilor, în timp ce ministerul pe care îl conduceţi aplică aceste recomandări pe dos”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de Ovidiu Raețchi către Rovana Plumb, ministrul interimar al Educației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.