Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan recunoaște că deciziile CCR sunt corecte: 'Dacă am face lucrurile pe repede înainte, la plezneală, putem ajunge să iasă CCR'

captura Facebook
Raluca Turcan

Sistemul public de pensii, cel de salarizare şi cel de asistenţă socială sunt trei sisteme pentru care se poate spune, la 30 de ani de la Revoluţie, că statul a făcut prea puţin, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan. "Suntem la 30 de ani de la Revoluţie şi, dacă te uiţi la cel puţin 3 mari sisteme publice, poţi să pui degetul pe rană şi să spui că statul a făcut prea puţin. Şi mă refer la sistemul public de pensii, sistemul public de salarizare şi sistemul de asistenţă socială", a afirmat, la Slatina, ministrul Muncii, informează Agerpres.

Potrivit acesteia, sistemul public de pensii este marcat de inechităţi, "de rupere de parte de contributivitate", de facilităţi pentru diferite categorii de beneficiari prin pensii speciale, pe fondul unor cheltuieli care se acumulează fără ca nimeni să se întrebe de unde se acoperă.

"Niciodată în România nu se va pune problema să nu se plătească pensiile, însă vom ajunge ca deficitul la sistemul de pensii să fie atât de mare încât să fie nevoie să transferi bani de la bugetul de stat, din taxe şi impozite, bani pe care dacă nu îi ai te împrumuţi şi dacă te împrumuţi şi nu eşti credibil te împrumuţi scump. Cine plăteşte? Dumneavoastră, cei mai tineri, şi copiii noştri. De aceea suntem obligaţi şi moral şi tehnic să facem reforma", a punctat ministrul Muncii.

Ea a subliniat că actualul Guvern va elimina inechităţile legate de pensiile speciale, dar nu va face acte de complezenţă.

" Acest Guvern va elimina inechităţile legate de pensiile speciale. Este un lucru pe care ni-l asumăm, ni l-am asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă, în acelaşi timp, acest Guvern nu face acte de complezenţă. Atunci când vom avea legile pregătite până în ultimul detaliu astfel încât să fie şi constituţionale, le vom prezenta public, pentru că, dacă am face lucrurile pe repede înainte, la plezneală, putem ajunge să iasă Curtea Constituţională să spună: ne scuzaţi, sunt neconstituţionale, ca atare aţi lucrat degeaba şi aţi minţit oamenii. Deci legile speciale şi pensiile speciale vor fi reaşezate astfel încât să fie aduse de contributivitate şi de vechimea în specialitatea fiecărei categorii", a mai spus Turcan.

Vezi si: Argumentele CCR - De ce Avocatul Poporului a fost demis neconstituţional: Mandatul nu este imperativ sau reprezentativ, nu s-a asigurat dreptul la apărare .

În ceea ce priveşte sistemul public de salarizare, ea a atras atenţia că nu există instituţie publică în care să mergi şi să nu constaţi că există inechităţi, salarizări diferite la funcţii identice, procese câştigate împotriva statului, cheltuieli care de multe ori nu au legătură cu eficienţa instituţiilor publice.

"Sunt instituţii subdimensionate în România şi supraîncărcate şi acolo trebuie privit cu luciditate şi să le faci funcţionale astfel încât serviciile publice să fie de calitate. Dar sunt şi instituţii publice în care muncesc doar 20% din oameni, restul au o viaţă puţin mai uşoară şi atunci provocarea noastră e să împărţim munca echitabil, să le facem eficiente şi în PNRR ne-am asumat ca prin reforma salarizării în sistemul public să prezentăm opiniei publice şi să urmărim decizional şi criterii de eficienţă în sistemul instituţiilor publice", a subliniat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a mai semnalat că o altă mare problemă este aceea a asistenţei sociale, domeniu unde doar 6% dintre angajaţi au pregătire în domeniu.

"Din nefericire, persoanele vârstnice aproape sunt pe radarul autorităţilor publice locale, care trebuie să aibă evidenţa acestor persoane şi marea parte a asistenţei sociale este concentrată pe beneficii şi nu pe servicii integrate. Ori pentru un om vulnerabil, de exemplu vârstnic, cu dizabilităţi, eventual şi izolat, 200 de lei de la stat nu reprezintă aproape nimic. Acel om are nevoie de îngrijire la domiciliu, de asistenţă medicală, de consiliere, de echipe permanente care să poată să îl sprijine să aibă o viaţă decentă şi în situaţia de vulnerabilitate pe care o are. Aş trage şi un semnal de alarmă. Ştiu că au fost interpretări eronate cu privire la preocuparea mea ca asistenţa socială să fie concentrată pe cei cu adevărat vulnerabili, încercând să se inducă ideea că s-au epuizat toate problemele din România şi am rămas doar la partea de asistenţă socială. Însă vreau să înţelegeţi un lucru: un asistat social, azi până în 65 de ani, după 65 de ani rămâne tot asistat social, fără acces la sistemul de pensii, fără un venit minim cum reprezintă, de exemplu, pensia minimă socială. De aceea încurajez orice persoană care se află în sistemul de asistenţă socială, dar are capacitate şi dorinţa de a munci, să intre în activitatea profesională, astfel încât să poată la o vârstă înaintată să beneficieze şi de sistemul de pensii", a precizat Raluca Turcan.

Vezi și: Marcel Ciolacu, exuberant după decizia CCR: 'UNANIMITATE, loserilor! PNL și USR au atacat însăși esența statului de drept' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.