Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răpirile în România ca 'tradiție specifică etniei'/ Ce a reținut un judecător

judecator justitie

Cazul răpirii din Sibiu, acolo unde o fată de 14 ani a fost luată cu forța din casă pentru a fi „oferită” unui tânăr, nu este singular. Judecătoria Luduș a soluționat recent un caz similar în care victimă este o fată de 15 ani, răpită de cel care își spunea „Dolar cuceritorul femeilor”.

Judecătoria Luduș a pronunțat în cursul lunii decembrie 2022 o primă sentință într-un dosar de lipsire de libertate în care au fost trimise în judecată trei persoane (doi bărbați și o femeie), acuzați că, în iunie 2022, au răpit de pe stradă o fată de 15 ani.

Fata de 15 ani, care mergea pe stradă cu sora sa de 14 ani și cu o fetiță de 8 ani, a fost luată cu forța ziua în amiaza-mare, urcată în mașină și dusă la un hotel. În urma alertei de răpire, fata a fost găsită, câteva ore mai târziu, în parcarea unui hotel în care încercau să se ascundă de Poliție, relatează Adevarul.

Victima le-a declarat polițiștilor că l-a cunoscut pe „Dolar” (20 de ani) pe Facebook și a vorbit cu el timp de mai multe luni, dar nu s-a înțeles cu acesta să vină să o ia la el.  Fata a declarat că nu s-a înțeles cu „Dolar” să fugă cu acesta, că nu dorește să fie împreună cu el și nu știa că vine să o răpească.

De altfel, atât sora victimei, martoră la răpire, cât și inculpații din dosar au declarat că în momentul în care fata a fost luată cu forța de pe stradă și urcată în mașină s-a speriat și a încercat să opună rezistență.

„A strigat de durere când a fost prinsă de păr și nu voia să urce în mașină, opunându-se”, a declarat sora mai mică a victimei, care a mărturistit că șocul a fost atât de mare încât „nu a putut reacționa în niciun fel”.

„Martora a precizat că din cauză că s-a speriat nu a putut reacționa în niciun fel, iar după incident a fugit acasă, relatând bunicii și mătușii ce s-a întâmplat, fiind anunțate organele de poliție. Aceasta a încercat să apeleze numărul de telefon al surorii sale, dar inițial apelul a fost refuzat, apoi telefonul a fost închis”, se arată în rechizitoriu.

Audiat în dosar, „Dolar” a arătat că de aproximativ 5-6 luni „a început să poarte conversații la distanță cu persoana vătămată”, iar în data de 24 sau 25 iunie a vorbit cu aceasta la telefon spunându-i că „o să vină să o ia și să o ducă la el acasă”.

„Dolar” a mai declarat că le-a spus surorii și cumnatului său că vrea „să o fure” pe fată „așa cum e obiceiul țigănesc” și, totodată le-a spus că fata „este de acord cu acest lucru”.

Răpitorii, condamnați cu suspendare

În urma procesului de la Judecătoria Luduș, cei trei răpitori au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, cei trei au fost obligați să îi achite fetei, care a cerut daune de 25.000 de lei, suma de 6.000 de lei.

„Instanța reține că inculpații au săvârșit o infracțiune contra libertății persoanei, față de o minoră cu o vârstă fragedă, respectiv 15 ani, aspect ce denotă o gravitate ridicată a faptelor și o periculozitate sporită a inculpaților, conduita acestora demonstrând o totală lipsă de respect pentru normele de conviețuire socială, dar și pentru libertatea fizică a persoanei”, se arată în sentința Judecătoriei Luduș, care nu este definitivă.

Totuși, „judecătorul a mai arătat că este vorba de un incident izolat, că inculpații au valențe de reconsiderare asupra comportamentului viitor, că au fost sancționat de comunitate la nivel de imagine, dar și faptul că, potrivit declarațiilor inculpatului (n.r. Dolar), în prezent acesta are o relație cu persoana vătămată și intenționează să se căsătorească cu aceasta”.

„Instanţa constată că inculpații au recunoscut fapta şi au arătat că regretă săvârşirea acesteia, invocând tradițiile specifice etniei rromilor în furatul miresei”, a concluzionat judecătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.