Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport controversat în Parlamentul Marii Britanii: 'Spionii britanici au întreprins acţiuni impardonabile'

facebook.com
camera lorzilor

Agenţi britanici au ştiut despre relele tratamente la care au fost supuşi sute de presupuşi militanţi terorişti de către Statele Unite ale Americii şi au fost implicaţi în capturarea unor persoane care au fost transferate pe căi ilegale în ţări terţe, relevă un raport al parlamentului de la Londra, publicat joi, potrivit agenţiei Reuters, informează Agerpres.

Raportul a analizat acţiunile serviciilor britanice de securitate şi de informaţii legate de tratamentele aplicate şi predările extraordinare de prizonieri în perioada care a urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Raportul prezentat joi este cel mai recent dintr-o lungă serie referitoare la acuzaţii de tortură, rele tratamente şi predări ilegale, care au afectat credibilitatea Marii Britanii şi au declanşat o dezbatere la nivel mondial despre metodele serviciilor secrete şi modul în care pot fi ţinute responsabile.

'În opinia noastră, Marea Britanie a tolerat unele acţiuni şi a întreprins altele, pe care noi considerăm impardonabile', a indicat Comisia pentru serviciile de informaţii şi securitate.

'Acestea fiind spuse, nu am descoperit dovezi clare care să indice faptul că Agenţiile au ignorat în mod deliberat, ca politică instituţională, informaţiile despre rele tratamente şi extrădări operate de SUA', arată documentul menţionat.

El urmează după o anchetă din 2013 care a relevat implicarea unor spioni britanici în practicile de 'predări extraordinare' ale SUA, prin care militanţi capturaţi au fost transferaţi fără proceduri legale în state terţe.

Ancheta respectivă a concluzionat că Marea Britanie a ştiut despre relele tratamente aplicate presupuşilor terorişti, dar nu a intervenit.

Comisia a precizat joi că a identificat 232 de cazuri în care personal britanic a continuat să furnizeze întrebări sau să culeagă informaţii după ce a aflat despre relele tratamente.

Vezi și: Angela Merkel intenționează să majoreze bugetul pentru apărare al Germaniei: 'Această chestiune este fundamentală pentru conservarea alianței transatlantice'

Raportul a găsit, de asemenea, 28 de cazuri în care serviciile de informaţii au propus, au plănuit sau au fost de acord cu operaţiuni de predări extraordinare, precum şi trei situaţii în care s-au oferit să contribuie financiar la astfel de operaţiuni.

În replică la raportul parlamentar, un responsabil din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că serviciile britanice au tras învăţăminte dure din acea perioadă şi că acum acţionează diferit.

'Astăzi, facem lucrurile diferit. Am învăţat lecţiile acelor dificili ani de după 11 septembrie şi structurile s-au maturizat, atât în Serviciul Secret de Informaţii (MI6), cât şi în guvern', a declarat responsabilul, sub condiţia anonimatului.

El a explicat că, în acea perioadă, spionii se aflau sub o puternică presiune din partea şefilor lor politici. 'Personalul nostru era sub presiune să livreze informaţii despre ameninţarea teroristă', această 'cerinţă imediată' devenind prioritatea numărul unu, a mai spus responsabilul.

Potrivit acestuia, personalul MI6 nu fusese instruit şi nu primise îndrumare juridică despre cum să desfăşoare interogatoriile suspecţilor la acea vreme.

'Date fiind circumstanţele, este de înţeles, chiar dacă regretabil, că, ocazional, nu am făcut lucrurile corect', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.