Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport devastator al Curţii de Conturi. Elena Udrea şi Vasile Blaga, vizaţi

curteadeconturi

Ultimul control al Curţii de Conturi la Administrația Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timișoara a scos la iveală contracte umflate prin clauze ilegale, lucrări de milioane de euro care s-au dat fără niciun fel de procedură de atribuire și legături de afaceri între firmele beneficiare ale fondurilor şi societățile familiei directorului. Este vizată perioada în care instituţia era condură de Titu Bojin, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. În raport sunt menţionaţi şi foştii miniştri Elena Udrea şi Vasile Blaga, ca semnatari ai avizelor de mărire a valorilor contractelor.

În 2008, ABAB Timișoara a semnat contractul de ecologizare a canalului Bega, de la Timișoara până la frontiera cu Serbia, cu asocierea formată din firmele cu SC APASCO SA, SC SOCOT S.A şi SC DELTA CONS S.A., valoarea totală fiind de 55.830.020 lei. Verificând documentele contabile, auditorii au constatat faptul că nici acum contractul nu este finalizat și că, între timp, valoarea sa aproape s-a dublat, ajungând acum la 108.649.589 lei, scrie pressalert.ro.

Curtea de Conturi a constatat că la contractul de ecologizare a canalului Bega au fost „lipite” alte două lucrări – consolidare și placare cu dale a malurilor râului Bega, pentru care până acum s-au plătit peste 13 milioane de lei, şi reabilitarea Palatului Apelor din Timişoara, pentru care s-au plătit până acum 6,2 milioane de lei – care au fost date prin încredinţare directă, fără niciun fel de licitaţie. Ba mai mult, plăţile pentru cele două contracte s-au făcut cu bani care proveneau din împrumuturile acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru finanţarea Proiectului „Apărarea împotriva inundaţiilor în zona de sud-vest a României”. Auditorii au constatat că fondurile au fost deturnate prin alocarea banilor pentru lucrări care nu aveau nicio legătură cu obiectivul iniţial şi că „prin aprobarea acestor lucrări spre a fi plătite din sume provenite din împrumuturile acordate României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a crescut datoria publică a ţării în mod nejustificat şi nelegal”.

Auditorii au stabilit faptul că, în 2009, pentru această majorare a preţului contractului, la nivelul ABA Banat există aprobarea și a altor instituţii ierahic superioare. Sunt menţionaţi Vasile Pintilie, director general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Elena Udrea, ministru intermar al Mediului, ministrul Vasile Blaga, preşedintele Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe. Astfel, control raportului, pentru suma de 102.112.115 lei, şi-au dat avizul începând cu conducerea ABA Banat, continuând cu conducerea Administraţia Naţională Apele Române şi finalizând cu cei doi miniştri şi aparatele de specialitate din respectivele ministere, "fără a-şi pune nimeni o singură întrebare".

În plus, s-a stabilit faptul că, deşi lucrarea de ecologizare a fost recepţionată în 2011, „continuă să fie alocate sume de bani de ordinul milioanelor de lei, pentru lucrări care practic nu fac obiectul nici al contractului iniţial, întrucât acestea au fost deja recepţionate, dar pentru care nici nu a fost încheiat un alt contract”. Deturnarea de fonduri în acest caz este de 19.378.066 lei.

În raport se constată, de asemenea, că în perioda 2011-2012, firma Lugomet SA, în care acţionar majoritar este Titu Bojin, a avut „relaţii economice de ordinul milioanelor de lei cu societăţile comerciale care aveau contracte cu ABA Banat şi anume: SC APASCO SA; SC SOCOT SA; SC TEHNODOMUS SRL; SC LESCACI COM SRL. Asupra acestui aspect echipa de control nu se poate pronunţa, însă arată că există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie sau spălare de bani”.

Concluzia celor de la Curtea de Conturi este că „faţă de modul cum a fost încheiat acest contract de lucrări, faţă de modul cum au fost ajustate preţurile, faţă de modul în care au fost adăugate noi lucrări ce nu au legătură cu obiectul contractului, dar şi faţă de modul în care au fost aprobate toate aceste lucrări, există indicii de săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.