Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAPORT devastator despre Capitală. Curtea de Conturi arată proporțiile tragediei

titan parc

Un raport al Curtii de Conturi trage un imens semnal de alarma, referitor la situatia spatiilor verzi din Bucuresti. Capitala Romaniei este cea mai poluata metropola din UE si, in pofida obligatiilor asumate fata de Burxelles, suprafata de parcuri scade an de an. Problema cea mai mare este insa ca aceste spatii… nu exista pe hartie, mai exact nu figureaza in Cartea funciara  a Bucurestiului si oricine isi descopera niscaiva „rude” lejer decedate de un veac, dar care au avut ceva pamant in zona, poate cere retrocedarea lor in natura (vezi Parcul Bordei!).

Curtea de Conturi a publicat o sinteza a Rapoartelor privind auditul performantei utilizarii fondurilor bugetului local pentru amenajari peisagistice si intretinere spatii verzi la nivelul Municipiului Bucuresti, in perioada 2007 – 2014. La prima vedere pare un text lung, plin de cifre (dar si acuzatii dure la adresa autoritatilor locale din Capitala) si putin cam sec. La o citire atenta  apar insa date extrem de ingrijoratoare, informatii de-a dreptul uluitoare si cu potential urias pentru samsarii de terenuri si drepturi litigioase.

Vezi și: DEZVĂLUIRI din Moldova: Politicienii români care au beneficiat de femei de la Vlad Plahotniuc

Vezi și: SCANDAL imens la România TV: Andreea Crețulescu l-a dat afară, în direct, pe un invitat

Riscam amenzi de 100.000 de euro/zi!

Conform sintezei Curtii de Conturi, Bucurestiul este cea mai poluata capitala din Europa, tara noastra riscand sanctiuni de 100.000 euro/zi din partea Uniunii Europene, daca se declanseaza procedura de infringement pe mediu, urmare a nereducerii poluarii din Capitala. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, Bucurestiul ar fi trebuit sa aplice 47 de masuri antipoluare inca din 2009, dar au fost realizate doar 15. Autoritatile nu s-au preocupat de identificarea de noi spatii pentru cresterea suprafetelor ocupate cu spatii verzi si parcuri. Mai mult, in perioada 2007-2014 s-a inregistrat chiar o scadere a suprafetelor ocupate cu spatii verzi, urmare a retrocedarii catre fostii proprietari a unor terenuri cu aceasta destinatie.

Consecinte devastatoare

Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca nu a fost depus niciun proiect pentru obtinerea unor finantari rambursabile in cadrul „Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”, intrucat nu sunt indeplinite conditiile de eligibilitate stabilite atat in normele europene cat si in Ordinul Ministrului Mediului nr. 1107/2007. Aceasta deoarece terenurile aferente spatiilor verzi din administrarea autoritatilor locale din Municipiul Bucuresti nu sunt inregistrate in patrimoniul entitatii si nici in Cartea funciara a localitatii! Autoritatile locale si primariile de sector nu au intreprins nicio actiune pentru identificarea tuturor proiectelor de mediu a caror finantare putea fi asigurata prin surse nerambursabile, toate cheltuielile efectuate fiind fundamentate si decontate din fonduri de la bugetul local. Drept urmare, nu se pot prezenta documente de atestare a regimului juridic al terenurilor pe care sa se realizeze respectivele proiecte. Consecinta acestei deficiente este devastatoare, deoarece, din cauza neevidentierii si neintabularii terenurilor ca domeniu public, acestea pot fi considerate de instante sau administratii locale ca domeniu privat al municipalitatii si retrocedate oricui le solicita cu documente „potrivite”.

Guvenantii, dezinteresati

O parte din entitatile auditate au intocmit un inventar al terenurilor ocupate cu spatii verzi (Sectorul 1, 2, 3 si 4), incomplet insa si fara valori. Cu toate acestea, nici pana in prezent nu a fost emisa o hotarare de guvern pentru validarea inventarului ( fie el si incomplet) transmis de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Citește și: Adrian Năstase se pregătește să dea lovitura: Care e legătura cu Traian Băsescu / SURSE

Vezi și: Avocatul Poporului a primit răspuns de la Parlamentul Norvegiei în cazul Bodnariu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.