Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport dur al Parlamentului European: Situaţia statului de drept în Ungaria, criticată dur

Parlamentul European

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a difuzat joi un proiect de raport în care critică situaţia statului de drept în Ungaria, document pe care unii membri ai partidului premierului ungar Viktor Orban l-au numit 'raportul Soros' şi îl consideră o expresia a nemulţumirii provocate la Bruxelles de rezultatul recentelor alegeri legislative din Ungaria, transmite agenţia MTI. Prezentând raportul în şedinţa de joi a Comisiei LIBE, eurodeputata Judith Sargentini (grupul Verzilor) a menţionat că există 'un risc clar de încălcare serioasă a valorilor europene în Ungaria', fapt care justifică lansarea procedurii prevăzute în articolul 7 al Tratatului UE, procedură deja lansată împotriva Poloniei şi care poate conduce în ultima etapă la suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate statele membre (fără cea vizată) să voteze favorabil această sancţiune, conform Agerpres.

Conform declaraţiei eurodeputatei menţionate, guvernul ungar a redus atribuţiile Curţii Constituţionale, a afectat independenţa sistemului judiciar şi a lansat atacuri împotriva societăţii civile. Situaţia libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare de asemenea s-au deteriorat, a completat eurodeputata Judith Sargentini.

Ea a adăugat că raportul nu se referă la situaţia migranţilor solicitanţi de azil în Ungaria, ci mai degrabă la drepturile fundamentale ale cetăţenilor ungari, astfel că UE are datoria să acţioneze, pentru că 'vremea avertismentelor a trecut'.

La rândul ei, eurodeputata Ana Gomes (grupul S&D), a descris situaţia din Ungaria drept 'îngrijorătoare'. 'Există o ameninţare sistemică la adresa democraţiei, a statului de drept şi drepturilor fundamentale în Ungaria', a indicat eurodeputata socialistă, enunţând printre capitolele problematice drepturile minorităţilor, libertatea de a manifesta, libertatea academică, drepturile migranţilor solicitanţi de azil şi corupţia.

În schimb, eurodeputata Roberta Metsola (grupul PPE), a apreciat că ar fi greşit să 'se încerce obţinerea de capital politic' prin acest raport, ea menţionând că, în opinia Partidului Popular European (PPE, la care este afiliat şi partidul Fidesz), mai multe puncte ale documentului nu par să se potrivească cu obiectivul final al raportului.

De asemenea, eurodeputatul Marek Jurek (grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni - ECR) consideră că guvernul ungar este ţinta unor 'acuzaţii nefondate'. 'Fiecare ţară are dreptul de a-şi proteja suveranitatea', a subliniat el, adăugând că Ungaria 'este atacată doar din cauza diferenţelor ei culturale'.

Această ultimă declaraţie a stârnit o reacţie din partea eurodeputatei liberale olandeze Sophia in't Veld, care a spus că, deşi trebuie să se respecte diferenţele culturale, la fel trebuie respectate şi valorile europene, acuzându-l pe premierul Viktor Orban că promovează o 'dezgustătoare campanie de ură' prin atitudinea sa împotriva migranţilor. Dacă Ungaria ar fi astăzi ţară candidată, ea nu ar mai fi primită în UE, a mai spus eurodeputata liberală.

Răspunzând opiniilor critice exprimate de aceşti europarlamentari faţă de guvernul de la Budapesta, eurodeputatul ungar Kinga Gal, membru al partidului Fidesz, condus de Viktor Orban, a spus că 'motivul pentru care ei defăimează Ungaria este că ea nu se conformează, ci se opune cotelor obligatorii de migranţi'.

La rândul său, directorul pentru comunicare al Fidesz, Balazs Hidveghi, a descris proiectul de raport drept 'raportul Soros'. 'Abia ce am terminat alegerile şi oamenii lui Soros de la Bruxelles au lansat imediat un atac frontal împotriva Ungariei (...) Reprezentanţii de la Bruxelles ai imperiului Soros ignoră decizia poporului ungar şi ignoră rezultatul alegerilor democratice din Ungaria; ei sunt supăraţi şi ameninţă agresiv că vor tăia fondurile (europene) pentru Ungaria şi îi vor suspenda dreptul de vot', spune Balazs Hidveghi.

Tot despre 'raportul Soros' a vorbit şi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. 'Doar patru zile i-au trebuit Bruxelles-ului să lanseze încă un atac împotriva Ungariei', a declarat Szijjarto. El a pus acest raport pe seama nemulţumirii manifestate la Bruxelles faţă de rezultatul scrutinului legislativ în urma căruia Fidesz a obţinut o majoritate de două treimi şi Viktor Orban al treilea mandat consecutiv de premier, în pofida influenţelor manifestate de 'imperiul Soros' în timpul campaniei electorale, după cum a afirmat de asemenea Szijjarto.

Şeful diplomaţiei ungare a susţinut că guvernul de la Budapesta a abordat miercuri comisia LIBE pentru a-şi prezenta poziţia, dar şefii comisiei l-ar fi refuzat, astfel că aceştia s-au 'demascat singuri' dezvăluind astfel o procedură 'serios antidemocratică' împotriva Ungariei.

Europarlamentarii au timp până pe 15 mai să propună amendamente la acest proiect de raport, astfel încât documentul să fie definitivat până în iunie şi votat la toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.