Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul Olandei a fost publicat: De ce a picat avionul MH17 în Ucraina

Armed pro-Russian separatist stands at a site of a Malaysia Airlines Boeing 777 plane crash in the settlement of Grabovo in the Donetsk region

Cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă deasupra estului Ucrainei de o rachetă sol-aer de fabricaţie rusă, informează marţi Biroul olandez pentru securitate în raportul său final privind tragedia aviatică din iulie 2014 soldată cu 298 de morţi, relatează Reuters, DPA şi AFP.

Citește și: România intră în ALERTĂ NAȚIONALĂ: Armata a mobilizat rezerviștii pentru APĂRARE

Trei membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines au fost ucişi în cockpit când racheta a lovit Boeing 777. 'În cadavrele a trei membri ai echipajului au fost găsite fragmente de obiecte' solide propulsate cu mare viteză, a declarat preşedintele biroului, Tjibbe Joustra. Practic, potrivit explicaţiilor de pe unele site-uri de specialitate, focosul a detonat în exterior şi mii de fragmente de metal au lovit cu o viteză mai mare decât cea a sunetului fuselajul de aluminiu.

Citește și: Cozmin Gușă dezvăluie mutările pe care le fac SUA în România

Alte fragmente găsite în cockpit, precum cele din sticlă şi aluminiu, dovedesc că avionul a fost perforat din exterior, relevă raportul făcând referire la o înregistrare video. De asemenea, Joustra a adăugat că în cockpit s-au găsit urme de vopsea care ar proveni de la racheta care transporta focosul de tipul 9N314M.

Citește și: 32 PNL, 4 PSD: Senatorii care au votat împotriva Agenţiei de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Avionul a fost distrus şi s-a împrăştiat pe o zonă de 50 de kilometri pătraţi.

Biroul olandez pentru securitate, care nu are în atribuţii să stabilească responsabilitatea pentru doborârea avionului, nu a specificat cine a lansat racheta.

Preşedintele biroului, Tjibbe Joustra, a declarat că racheta a lovit avionul Boeing 777 în partea stângă a cockpitului, fiind lansată dintr-o zonă de 320 kmp din estul Ucrainei.

'Zborul MH17 s-a prăbuşit în urma detonării unui focos în exteriorul avionului în partea stângă a cockpitului. Acest focos corespunde tipului de rachete instalate pe sistemele sol-aer Buk', a afirmat el.

Tjibbe Joustra a mai afirmat că investigaţia a determinat, pe lângă ceea ce s-a întâmplat cu avionul Malaysia Airlines, şi ceea ce nu s-a întâmplat.

'MH17 nu s-a prăbuşit ca urmare a unei lovituri a unui meteorit. De asemenea, am exclus posibilitatea unei defecţiuni tehnice sau a unei bombe', a spus el, precizând că nu a existat nicio coliziune în aer cu un alt avion.

Potrivit raportului, Ucraina ar fi trebuit să închidă spaţiul aerian deasupra zonei de conflict. În ziua doborârii avionului, 160 de aparate de zbor au survolat zona în care a fost lovit avionul Malaysia Airlines.

'Am ajuns la concluzia că existau suficiente motive pentru autorităţile ucrainene ca să închidă preventiv spaţiul aerian deasupra părţii de est a ţării', a spus Tjibbe Joustra.

Doborârea cursei aeriene MH17 în iulie 2014 cu o rachetă trasă din estul Ucrainei a fost o 'operaţiune a serviciilor secrete ruse', a declarat, marţi, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, informează agenţia de presă AFP.

'Nu am niciun dubiu asupra faptului că aceasta a fost o operaţiune planificată a serviciilor secrete ruse, pentru a doborî avionul', a acuzat Iaţeniuk, în deschiderea reuniunii consiliului de miniştri de la Kiev.

Kievul afirmă că a efectuat propria sa anchetă tehnică pe marginea acestei catastrofe, anchetă ale cărei rezultate coincid mai mult sau mai puţin cu cele ale Occidentului.

Însă, dacă ancheta internaţională nu a dezvăluit în mod concret 'cine a apăsat pe trăgaci', ucrainenii îi acuză pe militarii ruşi, desfăşuraţi, în opinia lor, de Moscova în zona de conflict, în susţinerea rebelilor.

Tirul a 'fost efectuat de pe teritoriul aflat sub controlul rebelilor proruşi', a afirmat Iaţeniuk. 'Nu există nicio îndoială că separatiştii aflaţi în stare de ebrietate nu ştiu să opereze sistemele BUK, ceea ce înseamnă că aceste sisteme au fost operate doar de militari ruşi', a continuat premierul ucrainean.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat marţi, pe marginea acestui subiect, cu premierul olandez Mark Rutte. În timpul acestei discuţii, Poroşenko a subliniat că 'finalizarea şi publicarea anchetei' internaţionale pe marginea acestei tragedii 'a fost un pas important pentru a-i găsi şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de această crimă', a anunţat serviciul de presă al preşedintelui ucrainean.

De asemenea, cei doi oameni de stat au discutat despre 'înfiinţarea unui mecanism care să permită aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei', scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.